National

Alertă de substanțe radioactive la o fostă rafinarie din Ploiești. Anchetă deschisă de oamenii legii

Publicat: 14 mai 2021
acest simbol averitizează lumea că în zonă există surse sau substanțe radioactive
Mai multe echipe de specialişti vor practică câteva măsurători privind radioactivitatea pe platforma fostei rafinării Astra din Ploieşti

Mai multe echipe de specialişti vor practică astăzi, 14 mai 2021, câteva măsurători privind radioactivitatea pe platforma fostei rafinării Astra din Ploieşti. Autorităţile locale au anunţat specialişti ca în acea zonă ar exista o sursă radioactivă. După ce s-au efectuat primele măsurări s-a sesizat că la faţa locului este prezenta existenţa unor reacţii de cobalt. În concluzie limita de radioactivitate fiind depăşită conform specialiştilor.

Conform surselor administartie locale, Polististi judeţului Prahova au cerut specialiştilor o intervenţie urgenţă pentru a face cercetări pe fosta platformă a rafinării.

Instituţia care a fost înştiinţată în legătură ca pe aplasamentul fostei rafinării se află Unitatea Specială pentru Intervenţii în Situaţii de Urgenţă (USISU) de la Ciolpani, care a trimis echipe de specialişti din cadrul CBRN (chimic, radiologic, biologic, nuclear).

„Un echipaj de la USISU Ciolpani împreună cu o autospecială de primă intervenţie şi comandă din cadrul ISU Prahova s-au deplasat pe amplasamentul Rafinăriei Astra în urma unei solicitări ca urmare a prezenţei unei surse radioactive provenită de la o antenă tip paratrăsnet. În urma măsurătorilor executate, s-a constat că limita de radioactivitate a fost depăşită, motiv pentru care sursa a fost izolată pe o suprafaţă de aproximativ 80 metri pătraţi. Nu este pericol pentru populaţie având în vedere că nu sunt locuinţe în apropiere. Totodată, s-a făcut solicitare pentru autoritatea competenţă în astfel de situaţii, respectiv Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, în sensul recuperării sursei. Se execută alte măsurători în continuare până acum au indicat prezenţa a 3700 cps – cobalt”, a transmis ISU Prahova.

Oamenii legii au fost anunţaţi de către agenţii unei firme de paza despre acest pericol

„La data de 14 mai a.c., poliţiştii Secţiei de Poliţie nr. 4 Ploieşti au fost sesizaţi de către agenţii de pază ai unei societăţi comerciale cu privire la faptul că un paratrăsnet cu înălţimea de 30 de m, care ar avea în vârf un element radioactiv (cobalt), nu mai este la locul lui, existând posibilitatea ca acesta să fie sustras sau căzut”, informează IPJ Prahova

La locul indicat se află de asemenea reprezentanţi ai altor instituţii: Direcţia de Sănătate Publică Prahova, Garda de Mediu, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, o echipă complexă de cercetare, precum şi poliţişti din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase.

Radiaţii reaparute şi la Cernobîl

În urmă cu 35 de ani se producea cea mai mare catastrofa nucleară din istoria energiei nucleare. Oamenii de ştiinţă de părere că la reactorul din Cernobîl, Ucraina, pare să fie reactivat, acesta a explodat pe data de 26 aprilie 1986. Se spune despre reactor că „este precum jarul dintr-o groapă pentru grătar”. Aceste comunicat a fost făcut public de către cei de la revista americană Science. După această informaţie specialiştii romani au intervenit şi au spus că nu existat nici un fel de iformatie referitoare la reactivarea reactorului de la Cernobîl.

„La CNCAN suntem în permanent contact cu Agenția Internațională (pentru Energie Atomică – n.r) de la Viena, inclusiv cu autoritățile din Ucraina. Aceste informații apărute în articol nu au fost transmise, deci nu sunt informații oficiale. Nu avem informații legate de (existența unor) îngrijorări. Emitere de radiații există în mod constant, practic din 1986 până în acest moment. Este o emitere constantă de radiații de la materialul rămas pe amplasamentul centralei nucleare. Există posibilitatea unor reacții de fisiune spontană, dar nu o reacție de fisiune care să producă neutroni și să întrețină o reacție de fisiune în lanț”, a spus oficialul român.
Adauga un comentariu