Actualitate

La o gradinita din Iasi, ce se construieste ziua se darama noaptea. Constructorul nu are nicio explicatie – FOTO

Publicat: 12 aug. 2013

@ O gradinita situata intr-o zona centrala se zbate in mizerie din 2009 @ Ce se construieste ziua pare sa se demoleze noaptea @ Santierul pentru un nou corp de cladire implineste 5 ani, finantarea cu pipeta a acestei investitii fiind principalul motiv al intarzierilor

Una dintre cele mai cunoscute gradinite din Iasi pare lovita de un blestem. De mai bine de jumatate de deceniu, copiii care sunt repartizati la aceasta gradinita intalnesc la fiecare inceput de an scolar acelasi peisaj dezolant, al unui santier in lucru. Desi constructorii lucreaza de cinci ani la ridicarea unui nou corp de cladire in incinta gradinitei, ce se construieste ziua pare sa se demoleze noaptea, la fel ca in legenda Manastirii Argesului. Dupa jumatate de deceniu de lucrari, construirea unui nou corp de cladire, care ar uma sa includa o sala de mese pentru copii, dar si spatii de joaca sau odihna, este bifata ca o reusita doar de contabilii constructorului care a incasat bani frumosi. Noul corp al gradinitei nu este nici macar „la rosu”.

„Finalizarea lucrarilor nu e chiar aproape. Cu realizarea obiectivelor suntem undeva la 60-65 de procente. Tot ce tine de interior, de finisaje, de instalatii electrice, sanitare sau lucrari la utilitati inca nu a fost abordat. Vrem sa aducem intai la rosu cladirea. S-a ajuns la nivelul mansardei deja. Din partea noastra exista disponibilitate. Pana acum am lucrat de cati bani ni s-au alocat”, a declarat Ilie Popa, inginerul de la SC Comstart 93 SRL, firma care a prins contractul de lucrari. Construirea unei cladiri cu amprenta la sol de cateva zeci de metri patrati, cu demisol, parter si mansarda pare sa dureze mai mult decat construirea unei pasarele. Chiar daca se lauda cu finantari record in ceea ce priveste sistemul de invatamant, municipalitatea a reusit sa tina in viata un santier pentru un corp de gradinita vreme de cinci ani. Coordonatoarea gradinitei declara anul trecut ca ritmul de finantare face ca lucrarile sa se intinda pe un deceniu. „Eu mi-am facut treaba, am facut memorii la fiecare rectificare de buget. Mai avem nevoie de 600.000 de lei. Anul acesta (2012 – n.r.) am primit 100.000, deci cam sase ani mai e de lucru”, a declarat Iuliana Gorea, coordonatoarea gradinitei.

Minunea se amana pe anul viitor

Anul acesta, municipalitatea se lauda cu o alocare ceva mai consistenta la santierul Gradinitei Sfantul Sava„, de 300.000 de lei. O alocare similara a fost promisa pentru 2014, cand ar urma sa aiba loc minunea: receptia unui nou corp de cladire pentru o gradinita. „Anul acesta am alocat 300.000 de lei. Anul viitor vom incerca sa finalizam acest obiectiv de investitii. Proiectul s-a extins ca durata de timp din cauza modificarii solutiilor tehnice. Initial nu era vorba de demisol, dar mai sunt si alte aspecte”, a declarat purtatorul de cuvant al primariei.

Realizarea in ceva mai mult de cinci ani a unui singur corp de cladire pentru o gradinita, in cazul in care anul viitor lucrarile vor fi terminate, nu este considerata de municipalitatea ieseana o lucrare ce poate fi incadrata la capitolul „pierderi de timp”. „Din moment ce aproape o treime din buget merge la invatamant, este clar ce prioritati avem. Iasul nu are petrol, gaze sau aur. Noi avem un potential uman extraordinar, exemplificat anual prin numarul de olimpici, zecisti sau premianti ai concursurilor interne sau internationale”, a declarat Sebastian Buraga. Daca ar fi sa ne luam dupa declaratiile oficiale, invatamantul iesean ar parea ca beneficiaza de o finantare supradimensionata. Cele 33 de procente anuntate de reprezentantii primariei sunt de fapt doar 20, iar din totalul bugetului de cheltuieli de la capitolul invatamant, din 187 milioane de lei, circa 167 de milioane de lei vin direct de la bugetul de stat. In ceea ce priveste investitiile, acestea nu depasesc in 2013 suma de 9,9 milioane de lei, la 33 de unitati scolare.

Adauga un comentariu