Eveniment-Social

La Palatul Culturii din Iași va fi adus la suprafață un tezaur unic și valoros pentru patrimoniul cultural universal – GALERIE FOTO

Publicat: 01 mai 2021
Mănăstirea Căpriana, monument istoric din Republica Moldova
Complexul Muzeal Național "Moldova" Iași, coordonator al proiectului "Revitalizarea Mănăstirii Căpriana pentru promovarea patrimoniului ecleziastic unic prin cooperare transfrontalieră și digitalizare", și partenerul său, Mănăstirea Căpriana din Republica Moldova, organizează joi, 6 mai 2021, începând cu ora 9:00, evenimentul de inaugurare a Muzeului "Sf. Ierarh Gavriil" de la Mănăstirea Căpriana

O nouă inițiativă la Palatul Culturii din Iași! Aici vor fi expuse artefacte unicat, într-o expoziție emoționantă. Astfel, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, coordonator al proiectului „Revitalizarea Mănăstirii Căpriana pentru promovarea patrimoniului ecleziastic unic prin cooperare transfrontalieră și digitalizare”, și partenerul său, Mănăstirea Căpriana din Republica Moldova, organizează joi, 6 mai 2021, începând cu ora 9:00, evenimentul de inaugurare a Muzeului „Sf. Ierarh Gavriil” de la Mănăstirea Căpriana

Complexul Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași, coordonator al proiectului „Revitalizarea Mănăstirii Căpriana pentru promovarea patrimoniului ecleziastic unic prin cooperare transfrontalieră și digitalizare”, și partenerul său, Mănăstirea Căpriana din Republica Moldova, organizează joi, 6 mai 2021, începând ora 9:00, evenimentul de inaugurare a Muzeului „Sf. Ierarh Gavriil” de la Căpriana. Programul evenimentelor organizate cu acest prilej la Mănăstirea Căpriana va cuprinde o ceremonie religioasă, urmată de vizitarea expoziției „Valorizarea patrimoniului ecleziastic unic de la Mănăstirea Căpriana”.

Cu această ocazie, vor transmite mesaje de salut: ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove; Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii din România; Lilia Pogolșa, Ministrul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova; Monica Babuc, deputat, Parlamentul Republicii Moldova; Daniel Ioniță, Ambasadorul României în Republica Moldova; Petru Mihalco, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova; Gheorghe Postică, prof. univ. dr. hab.; Lăcrămioara Stratulat, managerul CMNM; Maria Geba, manager de proiect „EnCaMo”, Iași. Moderator: Arhimandritul Filaret Cuzmin, Starețul Mănăstirii Căpriana.

Publicul din România a avut posibilitatea de a admira, în perioada 13 – 21 aprilie 2021, la Palatul Culturii din Iași, artefactele inestimabile, restaurate la Iași

Cercetarea arheologică a criptei mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni, desfășurată în cadrul Proiectului Transfrontalier „Enhancement of Capriana Monastery for the Promotion of the Unique Ecclesiastic Heritage by Cross-border Cooperation and Digitization”, 2SOFT/2.1.76 – (EnCaMo), derulat de Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași și Mănăstirea Căpriana – Republica Moldova, a permis aducerea la suprafață a unui tezaur unic și valoros pentru patrimoniul cultural universal. Publicul din România a avut posibilitatea de a admira, în perioada 13 – 21 aprilie 2021, la Palatul Culturii din Iași, artefactele inestimabile, restaurate la Iași, în laboratoarele Centrului de Cercetare și Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural din cadrul CMNM Iași.

Totul a fost prezentat în cadrul expoziției temporare „Veșmintele liturgice ale Sfântului Ierarh Gavriil (Bănulescu – Bodoni), salvate prin restaurare-conservare”

Acestea au fost prezentate în cadrul expoziției temporare „Veșmintele liturgice ale Sfântului Ierarh Gavriil (Bănulescu-Bodoni), salvate prin restaurare-conservare”, înainte ca acestea să devină parte integrantă din expoziția permanentă a muzeului de la Mănăstirea Căpriana. Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, România și Mănăstirea Căpriana, Republica Moldova, derulează, începând cu data de 5 martie 2020, proiectul „Revitalizarea Mănăstirii Căpriana pentru promovarea patrimoniului ecleziastic unic prin cooperare transfrontalieră și digitalizare”, 2SOFT/2.1.76, acronim EnCaMo, cu o durată de 18 luni, finanțat în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020, obiectiv tematic 3, axa prioritară 2.1, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI).

Comentarii
  • Chișinăul va va fi pe veci recunoscător, având în vedere că muzeele din Palatul Culturii sunt menținute într-o stare mediocră. Se pare că nu aveți nici un interes sa reabilitați muzeele din instituție, dar va avântați spre cele din afara țării. Bravo, rupți in fund acasă dar fuduli in afara. Jenant zău așa!!!

  • Am vizitat muzeele acum 4 ani, le-am vizitat si recent. Fix la fel, valoare zero! Concluzia: ati terminat treaba pentru care luati salariu si ajutati pe altii!

Adauga un comentariu