News Flash:

La Somaco SA: Alegeri cu repetitie la sindicat

9 Septembrie 1999
1029 Vizualizari | 0 Comentarii
•Scrutinul din 31 august a fost invalidat, chiar daca au existat contestatii •Numele noului lider sindical va fi cunoscut in urma alegerilor de astazi

Pe 31 august, la Somaco SA au avut loc alegeri generale pentru functia de presedinte si vicepresedinte al sindicatului din cadrul unitatii. La alegeri au participat cinci candidati, in urma votului celor 120 de membri sindicali prezenti (din totalul de 175) fiind declarata cistigatoare Viorica Filip, ce a intrunit un numar de 71 de voturi. In urma acestui scrutin, clasat pe locul al doilea, cu un numar de 57 de voturi, Doru Popa, fostul lider sindical, a fost declarat in functia de vicepresedinte.
Motivind ca nu a fost respectat statutul, fostul lider a anulat alegerile, ceea ce a dus la depunerea unei contestatii de catre noul presedinte ales, Viorica Filip.
"Consiliul executiv nu putea invalida alegerile conform statutului, deoarece, la data respectiva, nu era in functie legala", se precizeaza in contestatie. "Din data de 1 martie 1999, mandatul celor din conducerea sindicatului fiind expirat, el nu a fost prelungit prin Judecatoria Iasi, pentru a face parte din Statut. Conform acestuia, Comisia legala era cea de organizare a alegerilor, care a validat voturile si a afisat rezultatele".
Motivul principal pentru care Consiliul executiv a invalidat alegerile din 31 august este de natura tehnica. "Conform hotaririlor luate de Consiliu, pe buletinele de vot trebuiau sa existe doua incercuiri. In urma analizarii buletinelor din 31 august, nici un candidat nu a intrunit majoritatea de 51%, fapt pentru care aceste alegeri nu au putut fi validate", a explicat Doru Pavel cauza anularii alegerilor. Cu toate acestea, exista o hirtie semnata de catre presedintele comisiei de votare, ing. Mihaela Teodorescu, in care se precizeza ca sint socotite valabile "voturile fara nici o incercuire, voturile cu un numar de ordine incercuit si voturile cu doua numere de ordine incercuite", cele anulate urmind a fi voturile cu trei sau cu patru numere de ordine incercuite, precum si cele mizgalite. Cum in acest act se precizeaza ca sint considerate ca fiind valabile si voturile cu un singur numar de ordine incercuit, rezulta ca anularea alegerilor este ilegala, potrivit contestatiei depuse de catre Viorica Filip. "Pe buletinele de vot nu a fost mentionat xse vor incercui doua numere de ordine...x. Din aceasta cauza nu pot fi invalidate buletinele cu o singura incercuire", a precizat Viorica Filip. Intr-adevar, pe aceste mult-discutate buletine de vot se face doar precizarea ca "se vor incercui numerele de ordin ale candidatilor pe care doriti sa-i votati pentru functiile de mai sus", fara insa a fi specificat numarul de incercuiri care valideaza sau anuleaza respectivul buletin de vot.
In ceea ce priveste faptul ca alegerile nu puteau fi invalidate, pentru ca la ora defasurarii lor Consiliul executiv nu mai era legal in functie, Doru Popa a precizat ca aminarea alegerilor, care initial trebuiau sa se desfasoare in luna februarie a avut un motiv intemeiat: "In luna februarie a acestui an, din cei 240 de angajati ai firmei mai lucrau numai 97, astfel ca nu erau intrunite conditiile pentru desfasurarea alegerilor, la care trebuie sa participe cel putin 51% din membrii de sindicat. Cum eram in imposibilitatea de a organiza alegeri, consider ca nu trebuia nici o hotarire judecatoreasca pentru a valida continuarea mandatului. Cum in luna mai au revenit la lucru 182 de salariati, am stabilit ca data de desfasurare a alegerilor 31 august 1999".
Contestatia depusa de catre Viorica Filip nu a fost aprobata, astfel ca, in cursul zilei de astazi, la sediul unitatii se va desfasura un nou scrutin, in urma caruia se spera ca sindicatul liber din cadrul Somaco SA - sucursala de prefabricate - sa aiba, in sfirsit, un presedinte confirmat in functie. Asta, daca alegerile nu vor fi, din nou, invalidate...
Mihai ANDREI
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1306 (s) | 24 queries | Mysql time :0.015441 (s)