News Flash:

La ultima recorelare

12 Iulie 2004
1018 Vizualizari | 0 Comentarii
Pensionarii cu studii superioare sunt avantajati

•Ultima etapa de recorelare va avea loc luna aceasta

Pentru ultima etapa de recorelare a pensiilor, precizarile facute de Casa nationala de Pensii, arata ca pensionarii care au absolvit studii universitre vor fi cei mai avantajati. De aceasta ultima transa vor beneficia peste 77 de mii de pensionari din judetul Iasi. Recorelarea va fi facuta in cazul celor care au terminat o facultate, prin valorificarea perioadei in care persoanele au urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii. Recalcularea pensiilor se efectueaza la cerere, iar noile drepturi se acorda incepand cu luna urmatoare celei in care a fost depusa cererea. La solicitarea recalcularii pensiei, cererea trebuie sa fie insotita de documente din care sa rezulte absolvirea cursurilor, durata normala a acestora si forma de invatamant. Pentru pensiile stabilite potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, pentru pensionarii care au aceste elemente, dovada se face cu diploma de absolvire si foaia matricola. In situatia in care, din foaia matricola, nu rezulta durata normala a studiilor si forma de invatamant trebuie prezentata o adeverinta eliberata de unitatea de invatamant superior la care au fost absolvite studiile. Cererea va fi insotita, de asemenea, de o copie a actului de identitate si un talon de pensie. Daca persoana solicitanta a urmat cursurile de zi ale mai multor institutii de invatamant superior va fi luata in considerare doar o singura perioada de studii, la alegerea solicitantului.
Acesta etapa este a sasea si ultima a recorelarilor, de care vor beneficia doar o parte dintre pensionari. Beneficiaza de recorelare doar pensionarii de limita de varsta, cu vechime integrala, ale caror drepturi au fost stabilite inainte de 1 ianuarie 1999, cat si pensionarii proveniti din sectorul agricol si care au intrat in drepturi inainte de 29 iulie 1992", a afirmat Adriana Grecu. In etapa din luna martie, a cincea din program, au beneficiat de recorelare un numar de 77.546 de pensionari din judetul Iasi. Din acest numar, 49.963 sunt pensionari de limita de varsta, 11.988 urmasi ai pensionarilor, iar 15.195 pensionari din sectorul agricol.
Gelu JIREGHIE
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1229 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014668 (s)