Actualitate

La un pas de greva

Publicat: 25 ian. 2000

•Adunarea generala a baroului a stabilit ca doar ucigasii vor fi reprezentati de un aparator in cazul emiterii mandatului de arestare sau a prelungirii acestuia •In ultima clipa, avocatii au renuntat la protest in urma promisiunii lui Mugur Isarescu Avocatii ieseni au fost pe punctul de a intra in greva, actiunea de protest fiind programata sa dureze trei zile.

Intruniti ieri intr-o adunare generala extraordinara, avocatii din Baroul Iasi au luat hotararea de a intra in greva generala incepand cu ziua de astazi. Protestul prin greva al avocatilor ieseni, in concordanta cu colegii lor din tara, a fost hotarat ca urmare a unei ordonante data de guvern, prin care avocatii si notarii publici vor fi obligati la plata de TVA, adica 19% din valoarea onorariului incasat. Adunarea avocatilor, care a avut loc ieri la sediul baroului, a starnit unele neintelegeri intre membri, cauza fiind alegerea zilelor in care vor protesta prin greva. Pana la urma s-a ajuns la un consens, stabilindu-se ca in zilele de marti, miercuri si joi, avocatii ieseni sa nu-si reprezinte clientii, nici macar pe cei care sunt inculpati in dosare penale.

S-a stabilit ca avocatii sa nu participe la procesele civile si nici la cele penale, cu exceptia clientilor lor – indiferent daca sunt angajati sau ii apara din oficiu – care sunt acuzati de infractiuni de omor, omor deosebit de grav sau tentative la comiterea acestora. La inchiderea editiei, Adrian Mogos, decanul Baroului de avocati din Iasi, a precizat ca actiunea de protest a fost suspendata. „Am primit asigurari din partea primului ministru ca cele doua ordonante care i-au nemultumit pe avocati vor fi retrase in urmatoarele zile. In aceste conditii, greva nu mai are obiect”, a declarat Adrian Mogos. Chiar daca decanul Baroului Iasi si-a exprimat increderea ca Mugur Isarescu se va tine de cuvant, la nivel national, reprezentantii avocatilor au precizat ca greva va fi reluata in cursul zilei de miercuri, in cazul in care solicitarile nu le vor fi satisfacute.loading...

Adauga un comentariu