Boli si tratamente

Labirintita. Tipuri, cauze, simptome

Publicat: 18 dec. 2011
7

Labirintita reprezinta inflamatia labirintului urechii (sistem de cavitati si canale ce formeaza urechea interna) si determina pierderea echilibrului. Situat in stanca osului temporal, labirintul se afla in legatura cu urechea medie, cu sistemul nervos central si cu meningele.

Labirintita se manifesta prin aparitia vertijelor, insotite de greturi, varsaturi si o stare generala de rau. Vertijul este o senzatie subiectiva de deplasare a obiectelor din jur si a propriei persoane, ce poate fi resimtita ca o instabilitate usoara, mergand in cazurile grave pana la senzatia puternica de rotire.

Labirintita poate afecta una sau ambele urechi. In marea majoritate a cazurilor, episodul acut dureaza intre cateva zile si cateva saptamani. Recuperarea spontana este preponderenta; totusi, recurenta este obisnuita, in special in primii 5 ani dupa primul episod. In cazuri rare, episodul poate dura cateva luni sau chiar ani.

Pierderea functiei vestibulare si/sau auzului ca urmare a labirintitei bacteriene este severa si permanenta. Labirintita poate surveni la orice varsta, desi o incidenta crescuta se inregistreaza la pacientii de 40 ani.

Tipuri

1. Labirintita acuta este consecutiva unei infectii rinofaringiene. In acest caz, survine brusc un vertij intens ce se amplifica progresiv timp de 30 minute si se poate asocia cu varsaturi, greturi, dar nu si cu semne cohleare (tulburari ale auzului). In aceste conditii, bolnavul este uneori imobilizat la pat. Semnele pot dura cateva zile, dar in general vindecarea survine in urma unui tratament simptomatic, ce presupune utilizarea antihistaminicelor si a sedativelor.

2. Labirintita supurata este consecinta unei otite medii (otita seromucoasa), caracterizata prin prezenta unei efuziuni lichidiene in spatele timpanului, din cauza careia pacientul acuza o senzatie de plenitudine auriculara si o reverberatie anormala a propriei voci. Labirintita supurata  poate antrena distrugerea timpanului sau o mastoidita (inflamatia mastoidei – os situat in spatele urechii).

3. Labirintita cronica se datoreaza uzurii labirintului de catre un colesteatom (tumora benigna in majoritatea cazurilor).

4. Labirintita virala este forma cea mai des intalnita. In 50% din cazuri, ea survine ca urmare a unei infectii virale ce afecteaza nasul si gatul (raceala sau gripa). Alte infectii virale – parotidita epidemica (oreion), rujeola, rubeola sau varicela – pot fi responsabile. 
Primul simptom consta de regula in pierderea usoara sau moderata a auzului. Apoi, survine o pierdere brusca a echilibrului. Pe durata episodului acut, care poate dura 30 minute, vertijul cauzeaza frecvent greturi si varsaturi atat de severe, incat repausul complet la pat devine obligatoriu pana la diminuarea simptomelor. Vertijul poate dura cateva zile sau cateva saptamani. In general, reintoarcerea auzului coincide cu vindecarea.

5. Labirintita bacteriana este in majoritatea cazurilor o complicatie a meningitei sau a otitei medii. Ea poate surveni in doua moduri: fie prin patrunderea lichidului inflamator in labirint – vorbim in acest caz de labirintita seroasa, fie prin invazia directa a bacteriilor in labirint – labirintita purulenta. Aceasta din urma, mai grava, necesita o interventie chirurgicala pentru a opri infectia. Frecvent, labirintita purulenta se datoreaza unei tumori a urechii medii (colesteatom), care permite patrunderea bacteriilor in urechea interna.

Simptome
Simptomele sunt putin severe in cazul unei labirintite seroase cauzata de otita, deseori reversibile fara consecinte pentru sanatate. In schimb, atunci cand cauza este reprezentata de meningita, ambele urechi sunt afectate; iar pierderea auzului si vertijele sunt severe.

Semne si simptome:
 – vertij – senzatie eronata a deplasarii obiectelor in jurul propriei persoane, sau invers;
 – pierderea echilibrului – asociata deseori cu miscarea capului sau a corpului;
 – greturi si varsaturi;
 – pierderea auzului – afecteaza urechea bolnava;
 – acufene – zgomote in urechi (tiut, vajaituri, etc.);
 – miscari involuntare ale ochilor (nistagmus);

Urmatoarele semne indica o urgenta medicala:
 – convulsii;
 – lipotimie (lesin);
 – varsaturi persistente;
 – vertije insotite de febra (peste 39 ºC).

Cauze si factori de risc
Originea labirintitei nu este pe deplin cunoscuta, dar se cunosc factorii declansatori:

 – infectie virala;
 – infectie bacteriana;
 – colesteatom;
 – alergii; 
 – boli autoimmune;
 – consumul excesiv de alcool (abuzul de alcool afecteaza echilibrul);
 – intoxicatii medicamentoase (in special cu aminoglicozide si aspirina) – acestea au o actiune toxica asupra urechii interne si pot cauza vertije;
 – traumatism cranian;
 – tumora cerebrala;
 – accident vascular cerebral.

Printre factorii de risc amintim:
 – infectie recenta a cailor respiratorii sau a urechilor (otita medie);
 – oboseala si stress;
 – alergiile;
 – tabagismul;
 – ingestia unor medicamente in doze ridicate;
 – abuzul de alcool;
 – traumatismele craniene.

Adauga un comentariu