News Flash:

Laborantul de la Pascani a primit o sanctiune prea usoara

25 Februarie 2001
888 Vizualizari | 0 Comentarii
"Blandul" Burlec va fi sanctionat

•De fapt, Inspectoratul Scolar Judetean a insistat ca represaliile sa fie mai dure dar s-a opus Consiliul profesoral •Lui Mihai Tarcan, laborantul - secretar, i s-a diminuat salariul cu 15% pe o perioada de trei luni si i-a fost suspendata gradatia de merit

Sacandalul adeverintelor false de la Grup Scolar CFR "Unirea" Pascani a luat o turnura mai putin asteptata. Ministerul Educatiei si Cercetarii a hotarat sanctionarea lui Liviu Burlec, motivand ca nu s-au luat masuri pentru pedepsirea vinovatilor, iar laborantul Mihai Tarcan a fost prea bland sanctionat. Acesta, in urma cu doi ani si jumatate, a eliberat doua adeverinte false pentru Liviu Antonia si Constantin Spataru. Conform acestor adeverinte, cei doi absolvisera liceul la Grup Scolar CFR "Unirea" Pascani. Liviu Antonia si Constantin Spataru absolvisera in 1986 scoala profesionala din cadrul Grupului Scolar CFR "Unirea" Pascani. Deoarece au vrut sa se inscrie la scoala postliceala din cadrul aceleiasi institutii de invatamant si nu puteau face acest lucru fara a fi absolvit liceul, ei si-au facut rost de doua adeverinte false. Aceste adeverinte atestau ca ei au absolvit cursurile liceale. Conducerea de la Grup Scolar CFR "Unirea" Pascani a descoperit falsurile abia cand cei doi urmau sa finalizeze cursurile scolii postliceale. In urma anchetei realizate de scoala s-a ajuns la concluzia ca vinovatul in aceasta poveste este laborantul Mihai Tarcan. In perioada cand s-au eliberat cele doua adeverinte false, Mihai Tarcan lucra la secretariatul scolii, tinand locul secretarului care era in concediu. Consiliul de Administratie al scolii a hotarat sa-l sanctioneze pe Mihai Tarcan cu diminuarea salariului cu 15% pe o perioada de trei luni si suspendarea gradatiei de merit. "Noi am atentionat scoala ca sanctiunea este prea blanda. Insa, membrii Consiliului de Administratie au considerat ca Mihai Tarcan nu merita o sanctiune mai dura, acesta aflandu-se la prima sa abatere", a spus Liviu Burlec, inspector scolar general adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean Iasi.
De asemenea, acesta a mai precizat ca si ISJ Iasi va da sanctiuni, dar numai dupa finalizarea anchetei derulate de Politie. Conducerea Ministerului Educatiei si Cercetarii nu a fost insa multumita de aceasta situatie. Considerand ca ISJ Iasi nu a fost ferm in aceasta problema si a acceptat o pedeapsa prea blanda pentru laborantul vinovat, MEC a decis sanctionarea lui Liviu Burlec. "Pentru eliberarea de adeverinte false nu se poate da o sanctiune minora. Conducerea ISJ Iasi nu a facut nimic in acest sens si a acceptat sanctiunea hotarata de scoala. De aceea, am decis sa sanctionam inspectorul general care se afla la conducerea inspectoratului in timpul desfasurarii anchetei si acordarii sanctiunii", a spus Vasile Molan, ministru secretar de stat pentru invatamantul preuniversitar in cadrul MEC.
Acesta a refuzat sa precizeze sanctiunea propusa, spunand ca ordinul nu era inca semnat de ministrul Ecaterina Andronescu. Este posibil ca Liviu Burlec, cel care a fost inspector scolar general interimar in perioada anchetei si stabilirii sanctiunii pentru laborant, sa fie destituit din functia pe care o ocupa in prezent - inspector scolar general adjunct. Aceasta posibilitate nu este exclusa tinand cont de o nota anterioara trimisa de MEC in teritoriu: se vor verifica toate diplomele eliberate in ultimii zece ani, iar acolo unde se vor descoperi nereguli, fara a fi luate masurile necesare, se va merge pana la destituirea inspectorilor generali.

Conform legii, laborantul nici nu putea fi sanctionat disciplinar

Precizam ca ISJ Iasi a trimis o nota explicativa ministerului in legatura cu situatia de la Pascani. "Sanctiunea a fost data de scoala, nu de noi. Inspectoratul nu putea lua nici o decizie pana ce nu se finaliza ancheta penala", a spus Liviu Burlec.
In nota trimisa ministerului, ISJ Iasi aduce argumente solide care nu indreptatesc masura luata de conducerea MEC. Conform Codului Muncii, "o unitate nu poate proceda la declansarea anchetei disciplinare si la aplicarea sanctiunii disciplinare, paralel si separat de desfasurarea procesului penal. Ca atare, atunci cand un salariat este invinuit de savarsirea unei fapte cu caracter penal, exercitarea procedurii disciplinare se suspenda pana la solutionarea definitiva a procesului penal. Raspunderea disciplinara se aplica numai dupa stabilirea raspunderii penale, si ca o consecinta a acesteia".
Deci, Codul Muncii spune clar ca ISJ Iasi nu putea lua o masura disciplinara pana la finalizarea urmaririi penale. Iar, conform Legii nr. 1 din 1970, privind organizarea si disciplina muncii, laborantul Mihai Tarcan nici nu putea fi sanctionat . Articolul 13 din Legea nr. 1 stipuleaza: "Sanctiunea disciplinara poate fi stabilita si va trebui comunicata in scris salariatului in cel mult 30 de zile de la data cand cel in drept sa o aplice a luat cunostinta de savarsirea abaterii. Aplicarea sanctiunii nu se va putea face insa mai tarziu de sase luni de la data savarsii abaterii".
Deci, daca Mihai Tarcan a eliberat adeverintele false in urma cu doi ani si jumatate, el nu putea fi sanctionat decat in urmatoarele sase luni. Asa spune legea. Morala acestei povesti ar putea fi urmatoarea: MEC doreste cu orice pret sa arate ca va face treaba si va pedepsi pe toti cei care comit ilegalitati. Insa, conducerea MEC ar face o impresie mult mai buna daca ar dovedi ca este capabila sa sanctioneze vinovatii in afacerea diplomelor false de la UMF Iasi, decat sa se lupte cu un laborant care a eliberat doua diplome false. In lume nu s-a auzit de diplomele false de la Grupul CFR "Unirea" Pascani, ci de cele de la UMF Iasi.
Simona RELEA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1592 (s) | 24 queries | Mysql time :0.013415 (s)