Eveniment-Social

Laborator modern pentru dializa la Spitalul Parhon

Publicat: 19 aug. 2016
1

@ Alesii municipiului Iasi au aprobat demararea unui proiect la Spitalul Clinic Parhon din Copou @ Proiectul este destinat pacientilor care necesita dializa din intreaga zona a Moldovei

O unitate medicala ieseana va beneficia de un laborator modern pentru identificarea tratamentelor legate de bolile renale. Astfel, Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” va beneficia de un laborator modern, realizat prin intermediul fondurilor europene. Plenul Consiliului Local a aprobat recent un proiect privind trecerea din administrarea Spitalului în administrarea Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa”, a unui spatiu aflat la demisolul unitatii sanitare. Proiectul vizeaza implementarea unui obiectiv finantat din fonduri europene si intitulat „Platforma multidisciplinara de cercetare dezvoltare medicala în regiunea Nord-Est„.

Printre altele, proiectului de hotarâre prevede ca Universitatea de Medicina si Famacie „Gr. T. Popa” sa faca toate lucrarile de amenajare si întretinere curenta a spatiului, sa achite utilitatile si orice alte cheltuieli legate de acesta. Proiectul face parte din Programul Operational Competitivitate 2014-2020, Axa Prioritara 1 – Cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare. Hotararea a fost aprobata de plenul Consiliului Local Iasi cu unanimitate de voturi.

„Spatiul va fi utilizat pentru amenajarea unui laborator de anatomie patologica, pe o perioada minima de zece ani, în vederea amplasarii unei infrastructuri de cercetare-dezvoltare. Echipamentele cu care va fi dotat laboratorul, în cadrul proiectului, vor fi utilizate pentru identificarea precoce a procesului de fibrogeneza, existând, astfel, posibilitatea de a se putea opta pentru masuri terapeutice adecvate care vor avea drept scop oprirea evolutiei catre o boala renala cronica. Beneficiarii directi ai proiectului vor fi pacientii din cadrul Spitalului Clinic Dr. C. I. Parhon cu boli renale, spitalul asigurând asistenta nefro-urologica pentru o populatie de aproximativ 900.000 locuitori din Iasi si celelalte judete ale Moldovei”, se arata in proiectul de hotarare.

Adauga un comentariu