Stiri medicale

Laborator Praxis Iasi. Cum se manifesta hepatita C, boala care iti poate distruge ficatul

Publicat: 25 oct. 2018
7

Hepatita C este o infectie virala care determina inflamarea ficatului, uneori ducand la afectarea grava a acestuia. Virusul hepatitei C (VHC) se raspandeste prin sange contaminat.

Pana de curand, tratamentul impotriva hepatitei C necesita injectii saptamanale si medicamente pe cale orala, adesea incompatibile cu alte probleme de sanatate sau cu efecte secundare negative.

Astazi, hepatita C cronica este de obicei curabila cu medicamente pe cale orala, administrate zilnic timp de doua pana la sase luni. Totusi, aproximativ jumatate dintre persoanele cu VHC nu stiu ca sunt infectate, in principal pentru ca nu au simptome, uneori luand decenii pentru ca acestea sa apara.

SIMPTOME

Infectia pe termen lung cu virusul hepatitei C este cunoscuta sub numele de hepatita cronica C. Hepatita cronica C este, de obicei, o infectie "tacuta" multi ani, pana cand virusul afecteaza ficatul suficient pentru a provoca semnele si simptomele bolii hepatice. Printre aceste semne si simptome se numara:

 – Sangerarea usoara
– Oboseala
– Apetit slab
– Decolorarea in galben a pielii si a ochilor (icter)
– Culoare inchisa a urinei
– Piele iritata
– Cresterea fluidului in abdomen (ascita)
– Umflarea picioarelor
– Pierdere in greutate
– Confuzia, somnolenta si discursul neclar (encefalopatia hepatica)

Fiecare infectie cronica a virusului hepatitei C incepe cu o faza acuta. Hepatita C acuta este de obicei nediagnosticata, deoarece rareori cauzeaza simptome. Atunci cand semnele si simptomele sunt prezente, ele pot include icter, impreuna cu oboseala, greata, febra si dureri musculare. Simptomele acute apar de la o luna pana la trei luni dupa expunerea la virus.

Infectia cu hepatita acuta C nu devine intotdeauna cronica. Unii oameni elimina VHC din corpul lor dupa faza acuta. Totodata, hepatita C acuta raspunde bine si la terapia antivirala.

FACTORI DE RISC

Riscul de infectie cu virusul hepatitei C creste in cazul persoanelor cu HIV, a celor ce au primit tratamente de hemodializa pentru o perioada lunga de timp, a copiilor a caror mama este infectata in momentul nasterii cu VHC sau in cazul efectuarii de tatuaje cu echipamente nesterile.

In cadrul laboratorului Praxis se efectueaza analize pentru depistarea si monitorizarea virusurilor hepatitici A, B, C, D, E. Analizele efectuate pentru hepatita C sunt:

  • anti HCV (ELISA)
  • anti HCV (ELFA)
  • Genotipare HCV (hepatita C)
  • ARN Viral Hepatita CAdauga un comentariu