Actualitate

Laborator ultra-secret in subsolurile Universitatii Cuza din Iasi. Aici se fac cele mai tari experimente din Romania

Publicat: 08 iun. 2016
1

@ Universitatea Alexandru Ioan Cuza detine un laborator ultra-secret @ Acesta este plasat in subsolurile institutiei, aici facandu-se cele mai tari experimente din Romania @ Aici s-au investit milioane de euro, iar in viitor totul s-ar putea transforma in cel mai mare si valoros Institut de Cercetare Fundamentala pe plan national 

La Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi s-au pus bazele, de cativa ani, unui laborator de cercetare unic in tara. Este vorba de „Centrul Integrat de Studii in Stiinta Mediului pentru Regiunea de dezvoltare Nord-Est – CERNESIM„, dotat cu laboratoare ce au aparatura ultra moderna, de la aparate cu rezonanta magnetica nucleara, singurul de acest gen din Romania, la un difractometru de raze X pe monocristale.

„Cele cinci laboratoare din cadrul CERNESIM sunt dotate cu echipamente de ultima generatie, achizitionate prin intermediul proiectului. Este vorba de cel care tine de analize fizico-chimice, de biomonitorizare si remediere a calitatii mediului, de investigare a proceselor fizico-chimice din atmosfera si de testare de noi tehnologii ecologice de distrugere a poluantilor gazosi, de eniviromatica, respectiv de studii si analize economice de mediu”, arata coordonatorii CERNESIM.

Citeste si: Exclusiv! Te-ai intrebat vreodata cum arata calculatorul viitorului? Este creat intr-un laborator secret la Iasi!

Cadrele didactice si cercetatorii din cadrul facultatiilor de Chimie de la Cuza sunt cei implicati in toate acestea. Deja au contribuit cu noutati extrem de valoroase in legatura cu ceea ce se intampla la nivel de aer si retea de panza freatica, atat din oras, cat si din judetul Iasi. Mai departe, efectele biochimice si fiziologice determinate de actiunea diferitelor tipuri de contaminanti din mediu au fost subiectul principal al cercetarilor ce au avut in prim-plan ciupercile poluate din diferite zone din Transilvania si din Moldova. Investigatiile realizate împreuna cu geologii si geochimistii au vizat în special aspectele legate de reducerea concentratiilor de poluanti din sol, referindu-se mai putin la transformarile existente.

Fondarea celui mai mare Institut de Cercetare Fundamentala!

Plecand de aici, la finalul acestui an, Universitatea Cuza ar putea avea cel mai tare si important Institut de Cercetare Fundamentala. Scopul fondarii acestuia este acela de a le permite cercetatoriilor si profesorilor cuzisti sa puna la punct unele dintre cele mai spectaculoase si ingenioase experimente la nivelul Romaniei, dar si pentru Europa de Est. Initiativa ii apartine noului rector, prof. univ. dr. Tudorel Toader.

Citeste si: Cercetari revolutionare intr-un laborator al unei universitati iesene

„Dupa atatia ani de inertie la universitatea noastra, aceasta masura ar fi una dintre cele mai bune si mai productive. Rectorul Toader a aratat ca se doreste ca in acest Institut sa se faca cercetare la cel mai inalt nivel, pe domenii precum Fizica, Chimia, Biologia sau Matematica, dar si pe zona de interdisciplinaritate! Experimentele si cercetarile care vor avea loc in acest context vor fi duse, atat la nivel national, dar, mai ales, pe plan mondial”, a dezvaluit un profesor de la Facultatea de Chimie a UAIC. Este posibil ca persoana ce va coordona viitorul Institut de Cercetare Fundamentala sa fie prof. univ. dr. Tudor Luchian, de la Facultatea de Fizica, unul dintre cei mai activi si de succes profesori si cercetatori ai unitatii de invatamant locale, inclusiv la nivel international.

Citeste si: Aceasta este cea mai SPECTACULOASA decizie luata de un rector din Iasi – FOTO

Comentarii
  • Da cu angajati ultrasecreti de talie mondiala ca Dom Cornel. Oare de ce in tara asta nu are nimeni curajul sa zica lucrurilor pe nume? Oare cand se va intampla momentul 0 cand fiecare dintre noi o sa trebuiasca sa dam socoteala pentru ce am facut si mai ales pentru ce nu am facut?

Adauga un comentariu