Eveniment-Social

Lacrimi si tristete la comemorarea sopranei Ada Burlui – VIDEO

Publicat: 21 feb. 2011
1

@ Ieri s-au implinit 40 de zile de la trecerea in nefiinta a sopranei Ada Burlui, sotia profesorului Vasile Burlui, fostul rector al Universitatii de Medicina si Farmacie. Ceremonia religioasa de comemorare a avut loc la Biserica „Sfintii 40 de mucenici” din Copou @ Familia, personalitati din lumea culturala, universitara si muzicala a Iasului au tinut sa-i aduca un ultim omagiu

Ieri s-au implinit 40 zile de la trecerea in nefiinta a sopranei Ada Burlui, sotia profesorului Vasile Burlui, fostul rector al Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Iasi, si profesoara la Universitatea de Arte George Enescu (UAGE). Ceremonia religioasa de comemorare a avut loc la Biserica „Sfintii 40 de mucenici” din Copou. Totul a fost urmat, la Cimitirul Eternitatea, de traditionalul praznic de pomenire.
Slujba a fost oficiata de PS Calinic Botosaneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, alaturi de un sobor de preoti. Inca o data, inaltul prelat a tinut o cuvantare prin care a tinut sa aprecieze ca vocea inegalabila a artistei, care lasa un gol imens in urma, le va canta, totusi, ingerilor.
La slujba de comemorare au tinut sa-i aduca un ultim „adagio”, alaturi de familia indurerata si de cei doi copii, numeroase personalitati ale lumii universitare si muzicale din Iasi.
 
O viata dedicata artei muzicale

Soprana, in varsta de doar 53 ani, a fost si va ramane una din marile voci ale muzicii clasice. In timpul prestigioasei cariere a concertat pe marile scene ale lumii. A primit diplome de onoare din partea Ministerul Culturii si Patrimoniului National si din partea Operei Nationale Române, precum si diploma de Excelenta din partea Universitatii de Vest din Timisoara. A sustinut cursuri de Master class la Conservatorul de Muzica din Larisa, Grecia, si a fost maestru de canto al corului de copii „Angelli”, al Radio-Televiziunii Iasi, precum si al corului „Gavril Muzicescu” din cadrul Filarmonicii de Stat Moldova. Spectacolele pe care le-a sustinut, cu vocea sa inegalabila, la Viena, Bruxelles sau Liege, pe langa cele din tara, au incantat audienta de fiecare data si au starnit ropote de aplauze. Ada Burlui a fost cadru didactic la sectia Canto a Universitatii de Arte George Enescu, ocupand si functia de prorector al institutiei.
Decesul a survenit in urma unei lungi suferinte cauzate de cancer, boala cu care a luptat mai bine de un an, tratandu-se in clinici din strainatate.

Adauga un comentariu