Curiozitati

Lacul Baikal

Publicat: 22 feb. 2012
9

Lacul Baikal este situat în sudul Siberiei (Rusia). Este un lac cu apa dulce (reprezinta cea mai mare rezerva de apa dulce din lume 23000 km³) si este cel mai adânc lac de pe glob (1637 m). Desi este greu de imaginat, depresiunea lacustra din Siberia de Sud, cu suprafata ceva mai mare decât cea a Belgiei, adaposteste 10% din rezervele de apa potabila ale lumii (exceptând ghetarii). Lacul Baikal pe lânga faptul ca este cel mai adânc lac din lume, poate fi considerat si cel mai vechi prin cei circa 20-25 milioane ani de existenta (exclusiv Marea Caspica si Lacul Aral) si unul dintre „muzeele vii”, în care traiesc aproximativ 800 specii de animale si 245 specii de plante endemice, proprii lui.
Lacul, a carui forma seamana cu o semiluna, ocupa o suprafata de 31.500 km², iar linia tarmului masoara peste 2.000 de kilometri. Din punctul de vedere al marimii, Baikal este a treia întindere de apa din Asia (dupa Marea Caspica si Lacul Aral) si cel mai mare rezervor de apa dulce de pe acest continent. Lacul iesit din comun s-a format într-o depresiune tectonica, nascuta în epoci geologice demult apuse.

Adâncimea lacului a atins chiar si 2000 de metri. De-a lungul mileniilor însa, pe fundul sau s-au depus aluviuni care l-au ridicat pâna la nivelui actual. Lacul Baikal îsi datoreaza abundenta de apa celor 336 de râuri care se varsa în el, dintre care cele mai importante sunt Selenga, la sud-est, si Angara Superioara, la nord. Unicul râu care curge din lac mai departe (în partea sa sud-vestica) este aceeasi Angara, afluentul fluviului Enisei. La nord de lac troneaza doua masive muntoase, Muntii Baikal si Muntii Barguzin, iar prin apropiere de extremitatea sa sudica trece granita ruso-mongola.

Baikal se bucura de interesul oamenilor de stiinta nu numai datorita adâncimii sale, care stabileste un record în materie, dar si datorita faunei si florei sale unice. Cei care au poposit pe malul lacului în zilele blânde de vara si au facut baie în apele sale reci, înteleg foarte bine de unde izvoraste acest interes. Apele lacului surprind prin transparenta lor neobisnuita, aproape supranaturala, care nu numai ca încânta ochiul privitorului, dar este o dovada a puritati acestora. Asadar, nu e de mirare ca lacul se distinge printr-o mare varietate a florei si faunei.

Speciile care traiesc în adâncurile sale sunt în majoritatea lor endemice, cu alte cuvinte pot fi întâlnite numai în acesta zona a globului pamântesc, precum foca de Baikal sau dintre pesti, babetele de Baikal si omulul. Primul cercetator care a apreciat acest exemplar biologic deosebit a fost polonezul Benedykt Dybowski. Focile de Baikal, iubitoare de apa dulce, ramân una dintre cele mai importante particularitati ale lacului. În timpul uneia dintre glaciatuni, o parte dintre focile de mare au migrat în aval. Când Baikal a devenui un lac fara cale de comunicare cu marea, ca urmare a deplasarii placilor litosferei, focile au fost separate de mediul lor natural. În prezent, aproximativ 70.000 dintre aceste încântatoare mamifere înoata în Lacul Baikal, situat la aproape 1.700 kilometri distanta de Oceanul Arctic.
Un paradox interesant: lacul este vizitat de numerosi turisti din lumea întreaga, desi nu exista practic nici un fel de infrastructura turistica în regiune.

Adauga un comentariu