Destinatii montane

Lacul din Romania care isi schimba culoarea in functie de anotimp. Este unic in Europa

Publicat: 21 aug. 2018
9

Lacul Albastru din muntii Gutai, in vecinatatea orasului Baia Sprie, este unic in Europa prin faptul ca oglinda apei isi schimba culoarea de la un sezon la altul in functie de intensitatea luminii, temperatura si conditii atmosferice. Culorile turcoaz si verde sunt printre cele mai apreciate de turistii care se incumeta sa urce pe munte pentru a admira fenomenul natural produs de elementele chimice aflate in compozitia Lacului Albastru.

Declarat rezervatie naturala in 1977, Lacul Albastru se afla in custodia Administratiei Parcului Natural Muntii Maramuresului. Ani la rand, cat timp a functionat Liceul Minier si Institutul de subingineri din industria mineritului si metalurgiei, lacul a fost considerat obiect de studiu pentru elevi si studenti si, mai apoi, obiectiv pentru turistii care au dorit sa se bucure de frumusetea sa.

Lacul Albastru, format prin anul 1920 in urma prabusirii unei mine, situat pe versantul sudic al Dealului Mare (729 metri) din muntii Gutai, la aproximativ 3 kilometri de Baia Sprie, este considerat a fi unic in Romania si Europa prin compozitia apei formata din minereuri neferoase. Apa lacului are o reactie acida din cauza continutului de acid sulfuric, dar mai ales din cauza ionilor de cupru, sub forma de sulfat de cupru, care determina o culoare de un albastru intens spre turcoaz, in functie de intensitatea luminii. Lacul are o forma circulara, fiind inconjurat de o padure de stejar in amestec cu conifere, malurile putand fi parcurse cu usurinta pentru a admira oglinda apei.

"Istoria lacului spune ca acesta s-ar fi format in perioada anilor 1919-1920, in urma prabusirii galerie minei Domnisoara, loc in care s-au produs treptat infiltratii de compusi sulfurosi, cuprosi si alte metale neferoase, substante care ofera o culoare aparte apei. Culoarea apei din lac nu este mereu aceeasi, se schimba de la un sezon la altul; primavara, imediat dupa topirea zapezilor de pe versantii muntosi, apa are o culoare turcoaz iar in timpul verii capata o culoare verzuie, ca spre toamna apa sa devina maronie. Cred ca momentul cel prielnic pentru vizitarea lacului e in sezonul de primavara-vara, moment in care se pot obtine si imagini deosebite daca si vremea este prielnica", a mai spus Karin Lachner.

In vecinatatea Lacului Albastru, urmand marcajele turistice se poate ajunge cu ajutorul unui ghid la fosta exploatarea miniera "Crapatura zorilor", un fost put de mina vertical, unic in felul sau, loc din care in cei peste 100 de ani de minerit au fost extrase minerale rare, aflate acum in custodia Muzeului de Mineralogie din municipiul Baia Mare sau in colectii private din Europa.

"Lacul Albastru, fosta mina Crapatura zorilor, putul minier Francisc, care dateaza din anul 1831, cu galerii de mina aproape verticale, din care se scoteau aurul si argintul in urma cu sute de ani si mica rezervatie de pini din preajma acestor obiective constituie baza unui turism specific care ar putea prinde in orasul Baia Sprie", a apreciat Karin Lachner.

Administratia orasului Baia Sprie considera ca Lacul Albastru, precum si alte cateva obiective au un potential turistic care urmeaza a fi pus in valoare.

"Avem Lacul Albastru, arie naturala protejata, rezervatia fosilifera Chiuzbaia, cabanele montane Mogosa, Suior, lacul Mogosa si lacul Bodi, bisericile ortodoxe si reformate, cladiri vechi, bine conservate, ce dateaza din 1739, cladiri care pot fi puse in valoare si prezentate turistilor, dar si un turism de factura miniera, plecand tocmai de la bunurile aflate in patrimoniul cultural al orasului Baia Sprie si sitului minier", este de parere Dorin Pasca, consilier special din cadrul Primariei orasului Baia Sprie.

Totusi, bunele intentii ale primariei si Centrului de Informare Turistica Baia Sprie sunt zadarnicite de localnici, care in mod repetat distrug marcajele ce permit o identificare usoara a Lacului Albastru.

Adauga un comentariu