Actualitate

Lacul fara fund din inima Muntilor Buzaului. In aceasta apa isi aruncau oamenii bogatiile de teama cotropitorilor

Publicat: 23 iul. 2018

Undeva, in inima muntilor Buzaului, ascuns de privirile curiosilor, cerul se oglindeste intr-un lac legendar. De acest ochi de apa se leaga povesti despre care oamenii locurilor spun ca au un sambure de adevar. Lacul Vulturilor, format la peste 1.400 de metri altitudine, se afla intr-o zona putin cunoscuta de turisti, cu peisaje salbatice.

Lacul Vulturilor sau "Lacul fara fund" se gaseste pe partea estica a versantului Malaia, la altitudinea de 1.420 metri, in Muntii Siriului. Este un lac periglaciar, aflat pe suprafata comunei Chiojdu, judetul Buzau. Drumul din Chiojdu pana la Lacul Vulturilor are 27 de kilometri. Il poti parcurge pe jos, in sase ore sau, daca ai masina de teren puternica, in aproape trei ore poti ajunge pe creste.

Drumul trece prin Poarta Vanturilor, locul unde se intalnesc curentii de aer puternici de pe toate crestele. De cealalta parte a Varfului Malaia, la 1.400 de metri altitudine, este Lacul Vulturilor. De langa lac poti admira vulturii si caprele negre, iar crestele ofera un peisaj salbatic de neuitat.

Turistii vin aici sa se bucure de linistea locului si de frumusetea muntilor salbatici. In imediata vecinatate a Lacului Vulturilor se afla singura zona unde pot fi intalnite caprele negre, protejate de lege, acestea fiind pe cale de disparitie. Din cauza diferentelor notabile de temperatura din zona, pe timp de iarna, traseele turistice in aceasta zona sunt greu accesibile din cauza troienelor si zapezilor parca nesfarsite.

Lacul Vulturilor, un loc legendar

Cele doua nume ale acestui lac provin din doua legende. Denumirea de Lacul Vulturilor ii revine datorita marelui scriitor Alexandru Valhuta si a insemnarilor sale facute in opera sa "Romania Pitoreasca". Alexandru Vlahuta spune ca acesta ar fi fost salasul de primavara al vulturilor, ei avand obiceiul sa isi invete puii sa zboare in aceasta regiune: "vin vulturii, primavara, de beau apa ca sa intinereasca, aici isi invata puii sa zboare, deasupra acestei oglinzi fermecate mijesc de somn, cu aripile-ntinse, trufasii regi ai inaltimilor".

Al doilea nume, cel popular, si anume "Lacul fara fund", este datorat altei legende cunoscute prin partile locului, ce nu are, asa cum ar fi de inchipuit, nicio legatura cu adancimea lacului. Se spune ca un cioban, satul de aceasta meserie, si-ar fi parasit turma de oi, aruncandu-si bata in acest lac. Dupa un an, el a regasit-o plutind in Dunare, moment la care, mistuit de dorul locurilor natale, a decis sa se intoarca la vechile lui activitati, cautandu-si turma de oi si realizand ca oieritul este, cu adevarat, menirea sa.

Ce se spune in popor

In zona circula si alte povesti legate de luciul de apa cocotat pe masivul Siriu, cum ar fi ca oamenii au construit un drum pe sub lac in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial pentru a induce in eroare armata germana, iar tancurile ce au intrat pe acel drum nu au mai iesit la suprafata niciodata.

O alta legenda ne realateaza ca locuitorii din satele de la poalele muntelui isi aruncau in lac bogatiile de frica tatarilor ce stiau ca acesti localnici erau bogati. Oamenii ramaneau cu gandul ca le vor recupera dupa trecerea cotropitorilor, dar nimeni nu a mai gasit nimic.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit