International

Lacuna din tratatul NATO de care se foloseste Putin. Romania in pericol

Publicat: 16 mai 2014
1
Potrivit unor declaratii facute de analistul american Robert Kaplan, care a tinut sa avertizeze Romania sa se fereasca de actiunile Rusiei in urmatorii cinci ani, Vladimir Putin stie ca Articolul 5 din Tratatul NATO ii protejeaza pe membrii Aliantei de o invazie terestra, dar nu si de actiuni subversive. Aceste actiuni includ cumpararea institutiilor media sau a bancilor.
„Presupun ca Putin, fiind un ofiter de informatii, nu un functionar plicticos, stie ca Articolul 5 din Tratatul NATO protejeaza membrii NATO impotriva unei invazii terestre, dar nu protejeaza membrii NATO impotriva actiunilor subversive, impotriva activitatii serviciilor de informatii, impotriva imperialismului prin intermediul companiilor energetice, mai degraba decat prin intermediul Armatei Rosii. Nu protejeaza Europa Centrala si de Est impotriva actiunilor subversive prin cumpararea mediei si a bancilor. De aceea, cred ca provocarea strategica pentru Romania si vecinii sai este sa se protejeze nu impotriva unei actiuni imediate a Rusiei, ci impotriva unei actiuni subversive lente in urmatorii cinci ani”, a avertizat analistul american.
Analistul american a precizat ca Rusia se simte permanent vulnerabila, deoarece are un teritoriu vast, dar are mai putini cetateni decat Bangladesh si este divizata interior de munti si de fluvii. Aceasta vulnerabilitate „duce la insecuritate, iar imperiile se formeaza din insecuritate, din nevoia de a avansa, pentru ca, daca nu avanseaza, sunt amenintate din interior”, a explicat Kaplan. Analistul a subliniat ca Ucraina, ca loc de nastere al Rusiei, este mai importanta pentru Moscova decat este pentru Europa si pentru SUA, astfel ca rusii vor fi „mai agresivi pentru a o pastra”. Totodata, Kaplan a subliniat ca Putin „a calculat probabil corect” ca Europa nu va lua „sanctiuni semnificative” impotriva Rusiei, din cauza dependentei energetice si a implicarii economice in Rusia.
„Ceea ce vrea presedintele rus este o zona tampon in Europa Centrala si de Est si in Caucaz. Cu alte cuvinte, el nu vrea sa recreeze Pactul de la Varsovia. Acesta a fost prea scump si de aceea s-a prabusit Uniunea Sovietica. El vrea o zona tampon traditionala, de influenta, cuvantul potrivit ar fi finlandizare. Vrea ca in Europa Centrala si de Est si in Caucaz sa aiba o situatie similara celei pe care o avea URSS in Finlanda in timpul Razboiului Rece, cand politica externa finlandeza era, intr-o anumita masura, detinuta de URSS. Li se permitea sa fie capitalisti si democrati, dar in alte zone nu erau independenti deloc”, a declarat analistul Stratfor Robert Kaplan, potrivit mediafax.ro.
Adauga un comentariu