Eveniment-Social

Lagarele lui Plescan

Publicat: 16 ian. 2005
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:54394;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•La cazarea in Complexul Studentesc „Targusor Copou”, studentii nu au in camera nici macar mese sau scaune •Taxa de cazare este perceputa si pe perioada vacantei, chiar daca acestia sunt plecati, insa bursele intarzie •In caminul C16 din Bularga nu curge apa calda decat din an in Pasti, iar in camere stau cate sase persoane •Caminul se inchide la ora 23.00, iar mijloacele de transport in comun spre universitate sunt foarte rare

Peste cateva zile, Bogdan Plescan, director general administrativ ar trebuie sa prezinte Senatului Universitatii Cuza raportul anual de activitate. Cocotat in functie in urma cu cativa ani, Plescan nu numai ca a pastrat intacta o mare parte din starea universitatii iesene, cel putin in privinta cazarii studentilor, dar a inceput sa se considere superior tuturor celor din institutia ieseana de invatamant superior. Cadrele didactice de la Cuza au posibilitatea sa renunte cu usurinta la acest personaj, chiar daca o asemenea decizie nu le va conveni unora din conducere. Studenti inghesuiti in camera peste norma sanitara de patru elevi, apa calda furnizata complet aleatoriu, fara respectarea programului afisat, chiar si lipsa de mobilier, mese sau scaune, in momentul preluarii camerei de camin, cabine de dus lipsite de perdele, aceasta este imaginea dezolanta pe care o ofera camerele de camin din complexele studentesti ale Universitatii „Al. I. Cuza”. In tot acest timp, directorul general administrativ, Bogdan Plescan, isi primeste in continuare salariul consistent, fara sa aiba habar de ceea ce inseamna sa fii student caminist. In conditiile in care in camine tevile se sparg mereu, apa calda curge doar din cand in cand, iar studentii nu primesc la cazare nici macar strictul necesar care ar fi asigurat si intr-o inchisoare, nu se poate spune decat ca acesta este complet incompetent. Stie Plescan ca timpul de remediere a unei defectiuni in Targusor ajunge la nivelul saptamanilor, ca reteaua de electricitate este invechita si nu face fata solicitarilor, ca studentii si-au chemat parintii sa-i ajute sa-si varuiasca camerele? Daca raspunsul la aceasta intrebare este afirmativ, singura optiune de bun simt pentru directorul general administrativ Plescan este sa-si dea demisia.

In Complexul Studentesc Targusor Copou al Universitatii „Al. I. Cuza”, intr-o camera din caminul C2, cinci studenti se strecoara cu greutate unul pe langa altul pentru a intra sau a iesi din camera, intr-un spatiu ce pare amenajat pentru o cursa cu obstacole. Doua calculatoare abia reusesc sa fie sustinute de mese, iar pe geam o cutie din lemn tine loc de frigider. „Principala problema este faptul ca avem o singura priza. Suntem studenti la Facultatea de Informatica si acum cateva zile am avut chiar si sase calculatoare in camera. Reteaua de electricitate este suprasolicitata si cedeaza, lasandu-ne in intuneric”, declara E.A., student in primul an. Socul studentilor incepe insa chiar de la cazare. „Toate paturile erau in mijlocul camerei. De suprapus le-am suprapus noi, deoarece ni se cerea trei sute mii lei sa le aranjeze cei de la camin. Camera nu era varuita, era acoperita de un tapet ramas de anul trecut. In pereti erau gauri pe care le-am acoperit cu spuma izolanta. Caldura avem, dar, deoarece geamurile nu sunt izolate cum trebuie, este destul de rece”, mai precizeaza acesta. Tot la cazare, duliile becurilor erau stricate, fiind inlocuite abia dupa zile intregi de rugaminti. Scaunele si mesele au fost aduse tot de studenti. Covor nu au mai prins, asa ca au apelat tot la resursele proprii. Desi exista spalatorie, fata de masa nu le-a fost primita pentru a fi spalata. „Ne-au spus ca e prea murdara”, declara L.C., si el student la informatica. Cei doi sunt nemultumiti si de taxa de Internet care le-a fost impusa, dar mai ales de traficul limitat. „Ne-am facut noi retea, pentru ca ei au venit si au smuls toate cablurile, motivand ca o vor reface odata cu conectarea la Internet. Imi pare rau ca am venit la Cuza, pentru ca puteam merge si la Facultatea de Automatizari si Calculatoare”, a mai afirmat E.A. „Conductele sunt vesnic sparte, iar numai electricianul isi mai face treaba”, conchide acesta. „Nu suntem multumiti. Suntem inghesuiti, o luna intreaga nu am avut apa calda la inceputul anului, iar pe decembrie a trebuit sa platim integral cazarea, desi am fost in vacanta”, spune si P.I., student in anul II la Facultatea de Informatica, din alta camera. Si aici sunt cazati tot cinci studenti, ca in majoritatea camerelor.

Izolati intre elevi

In caminul C16 din Bularga, la etajul III sunt cazati studentii mai putini norocosi ai Universitatii „Al. I. Cuza”. D.A., studenta in anul IV la Facultatea de Chimie, a ajuns aici din cauza unei restante. „Din cauza ca am avut o restanta, am ajuns aici. Desi as fi putut obtine cazare in C15, unde sunt conditii mai bune, nici nu am stiut de existenta acestui camin, deoarece mi s-a ascuns acest fapt. Administratorul de la facultate nici macar nu ne spune numarul de locuri”, declara aceasta. Conditiile de aici sunt chiar mai grele decat in Targusor. „Desi platesc 25 Euro pe luna, dimineata nu este nici macar apa rece. Femeia de serviciu nu face curatenie, fumeaza si se uita la elevi cum fac curat. Ii si face in toate felurile, spunandu-le ca deoarece castiga putin nu se simte obligata sa munceasca”, mai spune studenta. In camera sunt sase paturi, iar apa calda nu urca decat pana la etajul I, unde sunt cazati elevi de liceu, cand ajunge si acolo. „Trebuie sa colaboram cu elevii ca sa facem dus, iar acestia mai comenteaza ca nu suntem de pe palierul lor. La sase persoane, avem patru dulapuri. Nu ni s-au dat la cazare decat paturi si saltele, si o perdea. Masa si scaunele le-am primit abia dupa indelungi interventii”, declara si I.P., studenta in anul I la Facultatea de Economie si Administrare a Afacerilor. „Caminul se inchide la ora 23.00, si daca intarziem stam cate o ora pe la usa. In ce priveste transportul, troleibuzul 43 vine foarte rar, inghetam dimineata in statie, iar cu microbuzele maxi-taxi nu iti poti permite daca mergi frecvent la cursuri”, mai afirma E.A. Concluzia este amara. „Aici nu e complex studentesc? De ce ne cazeaza aici daca nu au grija de noi?”, conchide studenta, care crede ca dintre cei patru ani de facultate anul acesta a fost cel mai rau din punct de vedere al cazarii.

Loteria apei calde

In Complexul Titu Maiorescu, norma sanitara este de asemenea depasita. Spatiul este si aici insuficient. „A trebuit sa dam jos un pat suprapus, pentru ca o colega avea probleme cu spatele. Avem un dulap la doua persoane si ne mai tinem hainele si in valize”, spune L.A., studenta la Litere in anul II. Pentru a prinde apa calda pentru un dus, trebuie sa fii specialist in probabilistica. „Apa calda vine cand vrea ea si nu urca niciodata pana la etajul IV, ci cel mult pana la II. Intr-o seara nu am avut deloc apa de la ora 20.00, pana a doua zi”, declara si G.S., si ea studenta a facultatii de Litere a Universitatii „Al. I. Cuza”, cazata in caminul C6.
Ovidiu NEMTANU

Adauga un comentariu