News Flash:

Lagarul de copii al lui Misu Spaga

4 Iulie 2005
1028 Vizualizari | 0 Comentarii
•Doisprezece copii, cu varste cuprinse intre 9 si 17 ani, de la Ferma nr. 2 care se afla in cadrul Statiunii de Cercetare si Productie Viti Vinicola au ajuns in spital dupa ce au mancat fructe crude si posibil stropite cu o substanta toxica •Cinci dintre copii prezentau varsaturi, dureri abdominale, greturi, dureri de cap •Directorul Statiunii, Mihai Popescu, practica munca cu minori si munca fara forme legale de ani de zile •Acesta este pasibil de inchisoare de la 1 la 3 ani si de sanctiuni contraventionale de sute de milioane lei •Conditiile in care erau cazati copiii sunt de neimaginat •Padurea este folosita ca WC, iar copiii se spalau la lighean, in vie •Conducerea prefecturii anunta masuri dure

In noaptea de vineri spre sambata, 12 copii, cu varste cuprinse intre 9 si 17 ani, de la Ferma nr. 2 a Statiunii de Cercetare si Productie Viti Vinicola au fost transportati la Spitalul Sf. Maria, dupa ce au mancat piersici care probabil fusese stropite cu o substanta toxica. Conducerea fermei a refuzat sa declare medicilor ce fel de insecticid a folosit, desi era obligata sa informeze medicii pentru ca acestia sa stie ce tratament sa administreze copiilor. Initial, reprezentantii fermei au mintit medicii spunand ca nu au stropit livada si abia a doua zi au recunoscut, dar au refuzat sa precizeze despre ce insecticid este vorba. La internare, cinci dintre copii avea varsaturi, greturi, dureri abdominale, cefalee. "Starea de sanatate a copiilor este stabila si nu exista riscul aparitiei unor complicatii. Copiii ne-au declarat ca au mancat fructe crude si de aici au aparut simptomele unei indigestii. Totii copiii au primit ingrijirile medicale necesare. De asemenea, pacientii au fost vazuti si de medicul epidemiolog trimis de la Directia de Sanatate Publica. In urma investigatiilor medicale nu s-a evidentiat existenta unor simptome specifice ingestiei de substante toxice", a declarat prof. dr. Marin Burlea, directorul Spitalului Sf. Maria.

Misterul intoxicarii

Cei 12 copii sunt din satul Domnita, comuna Tibana, si lucrau la Ferma nr. 2 de la Breazu, la legat lastari in vie. Presupunand ca ar fi vorba totusi despre o intoxicare cu insecticid, conducerea Statiunii de Cercetare si Productie Viti Vinicola, al carei director este Mihai Gabriel Popescu, ex-vicepresedinte al Consiliului Judetean Iasi, era obligata prin lege sa anunte actiunea de stropire a livezii. Incalcand legislatia in vigoare, directorul Popescu si-a permis sa puna in pericol viata celor aproximativ 23 de copii care lucrau in ferma respectiva si a altor peste 20 de adulti. Nimeni nu a stiut de actiunea de stropire cu o substanta toxica pentru sanatatea populatiei. "Proprietarul livezii era obligat sa aduca la cunostinta primariei ca foloseste substante pentru combaterea daunatorilor. De asemenea, acesta trebuia sa monteze placute de avertizare cu insemnele 'Pericol de intoxicare, otravire'", a declarat Neculai Olariu, directorul adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Iasi. Nicaieri nu au fost montate astfel de placute. "Era normal sa-i anunte pe copii ca au stropit livada. Eu am trimis copilul sa castige un ban, nu sa-l aduc acasa mort", a declarat Angel Patrascu, tatal unei fetite. Copiii nu au stiut ca livada de piersici a fost stropita si unora li s-a facut rau chiar dupa ce au mancat un singur fruct.

Exploatati ca in Evul Mediu

Atat copiii, cat si adultii care lucreaza in Ferma nr. 2 nu au nici o forma legala de munca. Directorul Popescu exploateaza niste copii doar pentru a obtine castiguri fabuloase, ignorand cele mai elementare conditii de munca si cazare ale acestora. Conform celor declarate de copii, acestiau lucrau pe tarla de la ora 6.0 dimineata pana seara la ora 18.00, cu o pauza de o ora la pranz. "Dimineata la 6.00 ne ducem in vie si ne intoarcem pe la 6 seara. Suntem platiti la butuc. Eu pe zi leg cam 300-400 de butuci de vie. Ne plateste cu 300 de lei (lei vechi - n.r.) butucul. Venim aici la munca in fiecare an. Nu ne-au cerut nici un act, niciodata", a declarat Simona Domnita, in varsta de 14 ani si jumatate. Mama acesteia, Elena Domnita, impreuna cu sotul ei lucreaza tot in aceasta ferma, fara a avea nici o forma legala de munca. "Barbatul meu si cu fata au venit sa castige un ban. Nu stiam ca trebuie sa ne faca contract de munca. La sfarsit primesc banii pe cat au lucrat si trebuie sa plateasca dormitul si mancarea. Castiga doua-trei milioane lei (doua-trei sute de lei noi). In fiecare an vine in sat Costica Cornea, seful de echipa de la ferma, si racoleaza oameni. Dupa ce s-a intamplat acum nu ne mai ducem la ferma", a declarat Elena Domnita.

Inchisoare pentru Popescu?

Deoarece directorul Popescu practica munca la negru si munca cu minori, ignorand legea, astazi, Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) va efectua un control la Statiunea de Cercetare si Productie Viti Vinicola. "Dupa incidentul de la ferma respectiva, incepand de maine (n.r. - astazi) vom incepe o campanie de control la toate fermele din judet. Pentru folosirea muncii cu minori, conducerea Statiunii este pasibila cu inchisoare de la 1 la 3 ani, deoarece au intrat in vigoare noile norme ale Codului Muncii. In ceea ce priveste munca fara forme legale, amenda este intre 15 si 20 milioane lei pentru fiecare angajat care lucreaza la negru. In aceste conditii, conducerea institutii va avea de platit o amenda de sute de milioane lei", a declarat George Albulescu, inspector sef la ITM. Pentru ca practica munca la negru, conducerea Statiunii de Cercetare si Productie Viti Vinicola poate fi acuzata si de evaziune fiscala, deoarece se sustrage de la plata impozitului. "In ceea ce priveste munca la negru, ceea ce intra pe Codul Muncii, trebuie facuta o ancheta, impreuna cu ITM. In ceea ce priveste neplata impozitului prin neinregistrarea persoanelor, este o forma de evaziune fiscala. Persoanele respective trebuie sa trimita o sesizare la Garda Financiara pentru a ne putea pune din nou de acord cu ITM si sa demaram un control", a declarat Marian Bosianu, comisar sef la Garda Financiara.

Mizerie crunta

Cei peste 40 de copii si adulti care sunt exploatati la Ferma nr. 2 de la Breazu sunt cazati in conditii mizerabile. Ieri, in jurul pranzului, peste 10 copii luau masa intr-o sala care semana mai mult a grajd decat a sala de mese. Cea care le impartea dintr-un cazan macaroane si bors cu cartofi a tinut sa precizeze ca este o improvizatie de bucatarie. Intr-o sala insalubra, undeva la subsolul unei cladiri vechi, la lumina unui bec chior, cu pereti scorojiti, copiii erau adunati la niste mese ponosite, rupte si sorbeau din borsul cu cartofi. In apropiere, intr-o cladire cu acoperisul deteriorat, geamuri si usi peste care intemperiile vremii si-au lasat adanc amprenta, se afla dormitoarele. Doua sali mari despartite de un perete care separa dormitorul femeilor de cel al barbatilor este cladirea in care se afla dormitoarele. Singura sursa de apa sunt doua chiuvete defecte, iar apa se scurge in camera. Copiii folosesc pet-uri taiate pentru a scoate apa din camera. Nu exista dus, iar WC-ul din curte nu este folosit din cauza mizeriei. Copii au declarat ca merg in padure pentru a-si face nevoile. "Noi ne spalam in lighean, in vie si cineva sta de paza. La WC ne ducem in padure. In WC este murdar si nu face nimeni curat. Tot noi facem curat in camera, pentru ca nu este femeie de serviciu. Este o singura femeie care ne da mancarea. Saltelele sunt murdare, rupte si cu gauri. La chiuveta nu ne putem spala. Apa calda nu avem. Mai incalzim apa in galeata. Unele fete se spala cand se duc acasa, sambata", a declarat Licuta Patrascu, in varsta de 15 ani, unul dintre minorii care muncesc la ferma lui Popescu. Paturile sunt ruginite si unele dintre acestea sunt legate cu sarma. Asta inseamna pentru directorul Mihai Popescu conditii de cazare pentru copii.

Indiferenta din partea DSP

Conducerea Directiei de Sanatate Publica (DSP) va trimite abia astazi o echipa de control, deoarece sambata nu au fost primiti in ferma. Fiind vorba despre copii si o intoxicatie in masa, reprezentantii DSP trebuiau sa insiste pentru a efectua acest control. Acestia s-au multumit ca nu au gasit nici un reprezentant din conducere, desi nu acestia erau cei intoxicati, si au plecat linistiti acasa. "Poarta era inchisa si nu era nimeni din conducere pentru a discuta. Maine dimineata (n.r. - astazi) echipa de control va fi prezenta la ferma. Oricum, se vor aplica sanctiuni pe linie igienico-sanitara", a declarat dr. Mihnea Hurmuzache, directorul DSP.
Pentru a ajunge la asa-zisa sala de mese si dormitoarele din ferma nu ai de trecut de vreo poarta. Daca reprezentantii DSP vroiau sa verifice conditiile mizerabile in care stau copiii nu trebuiau sa astepte un delegat al Statiunii care sa-i insoteasca. Mai mult, directorul Hurmuzache nici nu stia daca Statiunea trebuia sa aiba o autorizatie pentru dormitoare si sala de mese. "Nu stiu daca trebuie sa ai o autorizatie pentru dormitoarele unde erau cazati copiii si sala de mese. Pe noi ne intereseaza conditiile igienico-sanitare", a afirmat directorul Hurmuzache. Oare directorul DSP Mihnea Hurmuzache cunoaste legislatia in baza careia functioneaza institutia pe care o conduce si atributiile pe care le are? Greu de gasit un raspuns.

Prefectura anunta masuri dure

Dupa ce ieri prefectul si subprefectul judetului au vizitat conditiile in care sunt cazati copiii, acestia au tinut sa afirme ca se vor aplica masuri dure. "Este revoltator. Vor fi luate masuri foarte dure in privinta acestei situatii", a declarat Florin Ungureanu, subprefectul judetului Iasi.

Minciunile lui Misu

Directorul Statiunii de Cercetare si Productie Viti Vinicola, Mihai Gabriel Popescu, se jura ca nu stie nimic si sustine ca acei copii erau niste hoti care au venit la furat piersici. Chiar daca a aflat despre incident, acesta nu a avut nici macar curiozitatea sa se deplaseze la spital pentru a se interesa de starea de sanatate a copiilor. "Cred ca voi stiti mai multe despre ce s-a intamplat. Copiii or fi venit sa fure, noi nu lucram cu dansii. Au sarit gardul si au mancat niste fructe necoapte. Nici un copil nu a mancat vreodata in sala de mese", a declarat cu vocea tremuranda Mihai Gabriel Popescu. Cum a putut sa afirme directorul Popescu ca acei copii nu lucrau in ferma cand o parte dintre acestia se aflau, ieri, in dormitoare? La mizeria care exista in cele doua sali cu paturi suprapuse este normal ca directorul Popescu sa nu treaca pe acolo cu lunile. Probabil directorul Popescu va fi surprins cand va vedea imaginile foto cu copiii din sala de mese si dormitoare. Nu este pentru prima data cand activitati in care este implicat Mihai Gabriel Popescu fac obiectul unor scandaluri. Astfel, in perioada in care ocupa functia de vicepresedinte al Consiliului Judetean, licitatiile controversate organizate de acesta au tinut prima pagina a cotidianelor locale. Chiar si in ultimele zile de activitate, Mihai Popescu a tinut sa faca o noua isprava. Banala selectie de oferte organizata pentru desemnarea firmei ce asigura serviciile de curatenie in sediul Consiliului Judetean a intrat in atentia institutiilor de control ale statului. La aproape un an de la finalizarea procedurii de desemnare a firmei de curatenie, un control al Camerei de Conturi a judetului Iasi a scos la iveala faptul ca contractul incheiat de Consiliul Judetean, sub semnatura lui Mihai Popescu, este ilegal, deoarece instantele iesene au constatat nulitatea selectiei de oferte. De asemenea, pe parcursul activitatii lui Popescu la conducerea Consiliului Judetean, au fost semnalate nenumarate reclamatii cu privire la calitatea lucrarilor de constructie efectuate de anumite firme agreate de acesta la unitatile de invatamant din judetul Iasi.
Magda OLTEANU
Tudor LEAHU

•Comunicat de presa

In legatura cu internarea unui numar de 12 copii la Spitalul de Urgente Sf. Maria Iasi mentionam urmatoarele:
- Copiii cu varste intre 9 si 17 ani au ajuns in spital pe data de 2 iulie, la ora 0.30.
- Acestia au declarat ca au consumat fructe crude si posibil stropite.
- Cinci dintre copii prezentau la internare dureri abdominale difuze de mica intensitate.
- Toti copiii au fost minutios examinati de medicul de garda din Unitatea de Primire Urgente si, intrucat prezentau o stare generala buna, care nu necesita tratamente in sectiile de terapie intensiva, au fost internati in clinicile de specialitate.
- Imbucurator a fost faptul ca starea clinica si investigatiile nu au sustinut existenta de simptome specifice ingestiei unor substante toxice.
- Totusi, tinand cont de faptul ca a fost vorba de o imbolnavire colectiva, directorul medical al unitatii a luat masurile necesare si a anuntat Directia de Sanatate Publica in cursul aceleiasi zile in care copiii s-au internat, respectiv pe 2 iulie, ora 9.00.
- Medicul epidemiolog desemnat de DSP, dr. Elena Duca, a venit la spital tot pe data de 2 iulie si a analizat caz cu caz toti spitalizatii din acest grup.
- In aceeasi zi, directorul general al unitatii a vazut copiii si a analizat starea clinica si investigatiile efectuate acestora, apreciind ca beneficiaza de asistenta medicala adecvata.
- Mai mult, directorul general a examinat si a doua zi, duminica, 3 iulie, situatia copiilor permitand ca trei dintre acestia sa fie externati de parinti.
- Precizam ca, din fericire, pacientii au necesitat doar supraveghere clinica si tratamente simptomatice.
- Consideram ca medicii si personalul Spitalului Sf. Maria au reactionat prompt si profesionist si copiii au beneficiat de toate ingrijirile necesare.
Prof. dr. Marin Burlea
Directorul general al Spitalului Sf. Maria
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1258 (s) | 22 queries | Mysql time :0.012181 (s)