Secretele istoriei

Lagarul de la Balti – Locul unde a avut loc unul din cele mai negre episoade din istoria Romaniei

Publicat: 05 ian. 2015
3

Unul dintre cele mai cutremuratoare episoade ale celui de-Al Doilea Razboi Mondial s-a petrecut la marginea orasului Balti, din Basarabia. Zona mlastinoasa din lunca raului Raut a devenit mormant pentru mii de soldati romani. Deocamdata, nimeni nu a organizat vreo campanie sistematica de sapaturi pentru a identifica proportiile crimelor din Balti, asa ca ele pot fi doar estimate. In timp ce unii istorici avanseaza cifra de 10.000 de victime, un calugar, iehomonahul Nicodim Schiopu, estimeaza ca militari sovieticii din trupele N.K.V.D. au lichidat peste 50.000 de prizonieri.Ceea ce este cert este faptul ca masacrul din Balti poate fi comparat (chiar surclaseaza – n.n.) cu cel de la Katyn. In padurea de pe vechiul teritoriu al Poloniei, sovieticii au impuscat si au ingropat circa 14.000-15.000 de prizonieri in anul 1940. Vreme de cinci decenii, sovieticii au negat faptul ca ar fi fost implicati in masacrul de la Katyn, aruncand vina pe germani. Apoi, au fost nevoiti sa recunoasca implicarea lor in acest masacru si sa isi ceara scuze. Acest lucru nu s-a putut intampla in Basarabia, in conditiile in care Republica Moldova a fost condusa pana recent de catre comunistii lui Vladimir Voronin, iar Transnistria este, practic, feuda unui regim promoscovit corupt, care rezista sprijinit de trupele rusesti.

Vezi si Masacrul de la Harcana (Turda)

Cum s-au petrecut faptele

In anul 1944, dupa 23 august, ca urmare a ordinului Regelui Mihai prin care, se interzicea militarilor romani sa opuna rezistenta armatei sovietice, aceasta a luat un mare numar de prizonieri. Marturiile celor care au luptat pe Frontul de Est arata ca multi dintre prizonieri erau lichidati, pur si simplu, cu un glont in ceafa. Insa unii au fost concentrati in lagare. Unul dintre cele mai mari lagare a fost infiintat in orasul Balti, in mlastina de langa raul Raut. In total, au fost adunati 50.000 de soldati. Peste 40.000 de soldati erau romani, apoi mai erau circa 5.000 de militari germani, 2.000 maghiari (unii romani inregimentati cu forta in armata ungara dupa Diktatul de la Viena), precum si prizonieri proveniti dintre cehii, slovacii ori croatii inrolati ca voluntari in trupele germane, potrivit art-emis.ro.

Vezi si Cum s-a decis soarta tarii la Marasesti

Multi dintre prizonieri au murit din cauza foametei, a conditiilor precare de igiena si a lipsei de medicamente. Altii au fost deportati si au pierit in lagare din Siberia ori din Kazahstan. Cei care au ramas, in vara anului 1944, au fost dusi in mlastina si pusi sa sape niste santuri lungi, apoi au fost impuscati si inmormantati de soldatii N.K.V.D., precursorul K.G.B. Au fost, totusi, si prizonieri care au scapat. „Am reusit sa fug, imbracat intr-o camasa zdrentuita. Kilometri intregi, m-am tarat prin mlastina, zgariat de maracini si piscat de insecte si de lipitori. Dupa doua zile, in care am crezut ca o sa mor de foame, am dat peste o casa. O femeie mi-a dat o haina, am luat o sapa pe umar si m-am indreptat spre linia frontului. Ii salutam pe rusi si ei ma lasau in pace, pentru ca credeau ca merg la sapa. Am reusit, noaptea, sa trec din nou in liniile noastre”, povesteste Iacob Herman, care a trecut, pentru scurta vreme, prin iadul concentrationar sovietic.

Vezi si „Moartea venea din cer”- Bombardamentul din 1944 – FOTO/VIDEO

Poveste ingropata

Vreme de o jumatate de secol, despre masacrul din Balti nu a vorbit nimeni. Sau cei cativa care au vorbit au ajuns in Gulag. Dupa caderea comunismului, rudele celor ucisi au facut primele demersuri pentru a regasi ramasitele pamantesti ale celor disparuti. Astfel, in anii 1991 si 1992, a inceput o adevarata campanie de arheologie contemporana. Oamenii s-au ingrozit de cantitatea imensa de oase gasite. Craniile si oasele au fost adunate intr-o piramida imensa, care a fost acoperita cu un strat de pamant. In varful piramidei, a fost construita o troita, care a fost sfintita de episcopul de atunci din Balti, P.S. Petru. Cum despre masacrul din Balti oamenii incepeau sa vorbeasca tot mai mult, P.S. Petru, actualul mitropolit ortodox roman al Basarabiei, a fost alungat de cazaci inarmati din resedinta arhiereasca, iar peste dosarul masacrului din Balti a inceput sa se aseze praful uitarii. In fiecare an, in preajma Pastelui, rudele celor disparuti in crancenul lagar sovietic se aduna, pentru a se ruga pentru sufletele celor disparuti, insa, la nivel oficial, nici autoritatile din Romania, nici cele din Republica Moldova nu au facut vreun gest pentru a restabili adevarul istoric printr-o campanie serioasa de cercetare.
Adauga un comentariu