Eveniment-Social

Lansare de carte „Scriitori evrei de Limba romana”, organizata in Libraria „Orest Tafrali” a Universitatii „Cuza” din Iasi

Publicat: 07 apr. 2019
1

Editura Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" (UAIC) din Iasi invita publicul maine, marti, 9 aprilie 2019, de la ora 17:00, la Libraria "Orest Tafrali" (Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, Corp A, parter), la lansarea volumului "Scriitori evrei de Limba româna: de la rebeli marginali la critici canonici", de Camelia Craciun.

Citeste si: Lansarile Editurii UAIC la cel mai important targ de carte organizat la Iasi

Alaturi de autoare, sunt invitati pentru a vorbi despre acest volum prof. univ. dr. Mihai Dinu Gheorghiu si lect. univ. dr. Doris Mironescu. Editura UAIC va organiza cu aceasta ocazie si o tombola în cadrul careia vor fi oferite studentilor prezenti la lansare, prin tragere la sorti, doua exemplare din cartea care se lanseaza.

Volumul "Scriitori evrei de Limba româna: de la rebeli marginali la critici canonici" se prezinta ca o analiza a grupului de scriitori evrei aculturati, prezenti în mod activ în cultura româna începând cu putin înainte de Primul Razboi Mondial si, din ce în ce mai vizibil, în perioada interbelica, pâna când legislatia antievreiasca le impune tacerea.

Citeste si: Lansare de carte "Cartile postale erau acum 100 de ani ceea ce sunt noile media astazi", la Universitatea "Cuza" din Iasi

"Nascuti în ultimii ani ai secolului al XIX-lea si în primii ani ai secolului XX, acesti intelectuali îsi pastreaza o puternica identitate evreiasca, dar folosesc Limba româna pentru a-si scrie operele literare înainte, dar si dupa emanciparea obtinuta în 1923. Cercetarea se concentreaza asupra optiunilor identitare specifice printr-o analiza a contextului socio-cultural si politic care determina si modeleaza discursul lor ulterior. Practic, analiza lamureste mecanismele care determina optiunile culturale si identitare, urmând mai departe profilurile individuale cu caracteristicile lor specifice si, în final, strategiile de incluziune socio-intelectuala si integrare culturala pe care scriitorii le folosesc în noul context generat înainte si dupa emancipare si, mai ales, de crearea României Mari", arata reprezentantii Editurii UAIC.

Citeste si: Lansarea unei carti despre Oratorie politica romaneasca, la Universitatea Cuza

Camelia Craciun (n. 1977, Onesti, Bacau) este lector la sectia de Studii Iudaice, Facultatea de Limbi si Literaturi Straine, Universitatea Bucuresti, unde preda cursuri de Istoria evreilor din România, precum si de cultura si literatura idis. A editat volumele "Lumea evreiasca în literatura româna" (Editura Universitatii "Alexandru Ioan Cuza", Iasi, 2014), "De la «Dybuk» la «Lozul cel mare». Antologie de teatru idis" (Hasefer, 2016), precum si seria de carte Biblioteca de Literatura Idis a Editurii Hasefer (patru titluri, începând din 2016). A colaborat la The YIVO Encyclopedia of Jews in Eastern Europe (2008) si este autoarea volumelor "Traduceri în limba româna din literatura clasica idis" (e-book, Editura Muzeului Literaturii Române, 2015) si "140 de ani de teatru idis în România (Institutul Cultural Român, 2016).
Adauga un comentariu