Eveniment-Social

Lansarea proiectul EnCaMo a avut loc la Palatul Culturii – FOTO

Publicat: 28 iul. 2020

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, România și Mănăstirea Căpriana, Republica Moldova derulează, începând cu data de 05.03.2020, Proiectul “Enhancement of Căpriana Monastery for the Promotion of the Unique Ecclesiastic Heritage by Cross-border Cooperation and Digitization”, 2SOFT/2.1.76, acronim EnCaMo, cu o durată de 18 luni, finanțat în cadrul Programului Operaţional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020, obiectiv tematic 3, axa prioritară 2.1, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI).

Conferința de presă, dedicată lansării Proiectului EnCaMo, s-a derulat marți, 28 iulie 2020, ora 11.00, la Palatul Culturii, în curtea interioară 2, cu respectarea măsurilor de distanțare socială și de prevenție, impuse de pandemia de Covid-19. Echipa partenerului din Republica Moldova va participa la acest eveniment inaugural de la distanță, online, cu ajutorul tehnologiei informaționale.

„Foarte importantă în colaborarea noastră, între Palatul Culturii şi Mănăstirea Căpriana este activitatea desfăşurată în 2002 şi 2016, când practic s-a descoperit mormântul lui Bodonie, care a fost canonizat ulterior, artefactele sunt luate aici la Palatul Culturii în cadrul Centrului de Conservare şi Restaurare. Începând cu doi ani în urmă, atunci ne-a venit ideea acestui proiect. Am profitat de faptul că această linie de finanţare a fost demarata un an în urmă.

Ne-am bucurat când am câştigat acest proiect deoarece prin aceste fonduri putem să ne dotăm laboratorul de Conservare şi Restaurare din cadrul Palatului Culturii, să realizăm o expoziţie interactivă cu multă aparatură şi muzeotehnica şi să realizăm muzeul unic în Republica Moldova cu artefacte arheologice.”, a declarat Lăcrămioara Stratulat, Mănăstirea Căpriana, Republica Moldova.

Valoarea totală a proiectului EnCaMo

Valoarea totală a proiectului este de 109.760 EUR, din care 97.760 EUR reprezintă Grantul din fonduri europene, iar 11.000 EUR cofinanțare din partea celor două instituții.

Proiectul vizează conservarea, valorificarea și promovarea turistică a patrimoniului ecleziastic unic, cu valoare istorică, patrimoniu cultural transnațional comun, prin înființarea la Mănăstirea Căpriana a primului muzeu religios din Republica Moldova, cu patrimoniu ecleziastic descoperit în cadrul cercetărilor arheologice efectuate la acest așezământ, și prin realizarea, în cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova”, Iași, România, a unei expoziții virtuale permanente, în vederea creșterii numărului de turiști.

Proiectul prevede și alte activități, precum: cursuri de instruire și formare în domeniul conservării și valorificării muzeale a patrimoniului ecleziastic arheologic, simpozion internațional, expoziție temporară cu artefactele din patrimoniul viitorului muzeu al Mănăstirii Căpriana, dar și activități comune de promovare a proiectului și diseminare a rezultatelor, ce vor fi derulate împreună cu partenerul din Republica Moldova.

Grupul țintă al proiectului

Grupul țintă al proiectului îl reprezintă personalul din instituții de cult, muzee, turiști, agenții de turism, dar și publicul larg, indiferent de vârstă, apartenență religioasă, educație, din cele două țări partenere. Obiectivele și rezultatele ce vor fi obținute în cadrul proiectului EnCaMo sunt unice atât pentru România (prin conceperea și implementarea expoziției virtuale permanente), cât și pentru Republica Moldova (prin realizarea primului muzeu religios cu obiecte rezultate din săpături arheologice).

Coordonarea activităților proiectului este realizată de Managerii de proiect: dr. Maria Geba, șef Centru de Cercetare și Conservare Restaurare a Patrimoniului Cultural, din partea CMNM Iași, respectiv Arhim. Filaret Cuzmin (Iurie Dionisie Cuzmin), stareț al Mănăstirii Căpriana, Republica Moldova.

Adauga un comentariu