News Flash:

Lantul datoriilor

7 August 2006
900 Vizualizari | 0 Comentarii
• Regiile din municipiu sunt datoare vandute altor institutii dar au, la randul lor, liste lungi de datornici care nu isi achita datoriile • Nici partidele politice nu sunt un exemplu pentru cetateni, o parte dintre acestea fiind o prezenta constanta pe listele cu datornici • Regia Autonoma de Gospodarire Comunala si Locativa (RAGCL) are datorii de peste 35 miliarde lei (3,5 milioane RON) la Administratia Finantelor Publice (AFP), iar Directia Apa Canal (DAC) datoreaza Apelor Romane suma de 6 miliarde lei (600 mii RON)


Regiile din municipiul Pascani sunt in colaps financiar, fiind datoare altor institutii si neavand solutii de recuperare a debitelor restante. Astfel, Regia Autonoma de Gospodarire Comunala si Locativa (RAGCL) are datorii de peste 35 miliarde lei (3,5 milioane RON) la Administratia Finantelor Publice (AFP), in timp ce Directia Apa Canal (DAC) datoreaza Apelor Romane, filiala Pascani suma de 6 miliarde lei (600 mii RON).

In plus, cele doua furnizoare de servicii au chiar unele bunuri sechestrate din cauza datoriilor. Acesta este cazul RAGCL, care a avut mai multe bunuri sechestrate, prin valorificarea carora AFP a recuperat abia 10 miliarde lei (1 milion RON), suma care adunata cu platile efectuate de Regie nu reprezinta insa decat o treime din datorie. La fel si Directia Apa Canal se gaseste in situatia de a primi lunar o factura de 280 milioane lei (28 mii RON) de la Apele Romane, reprezentand plata pentru apa preluata din subteran si pentru poluatorii din apele uzate deversate in raul Siret, factura pentru care nu s-a gasit nici o posibilitate de plata. Totusi, achitarea acestor restante nu depinde intru totul de cele doua regii, acestea avand la randul lor liste lungi cu datornici. Astfel, numai la RAGCL sunt inregistrate datorii de 50 miliarde lei (5 milioane RON), dintre care 12 miliarde sunt datorii ale scolilor si primariei, restul rezultand din neincasarea facturilor de la consumatorii casnici.Partide datornice

De asemenea, si la DAC sunt datornici cu facturi vechi, numai scolile si liceele orasului avand de platit la apa aproximativ 2 miliarde lei (200 mii RON), suma la care daca se adauga numai datoria SC Remar SA care este de 1,7 miliarde lei (170 mii RON), poate acoperi mai mult de jumatate din datoria DAC catre Apele Romane. In aceste conditii, se incearca adesea plata datoriilor prin compensare intre institutia datornica cu datornicii sai, pe de o parte, si recuperatorul debitelor restante pe cealalta parte. Cu toate acestea, ramane un procent destul de insemnat din sumele datorate mai ales Regiilor, care rezulta din neachitarea facturilor de catre populatie. Acest lucru se intampla in special din cauza saraciei, dar sunt si exceptiile date de persoanele care, desi au disponibilitati materiale, s-au obisnuit sa ignore obligatiile de plata pe care le au. Acelasi lucru se intampla insa si cu partidele politice care nu sunt un exemplu pentru cetateni, o parte dintre aceste formatiuni fiind o prezenta constanta pe listele cu datornici. Astfel, la sfarsitul lunii iunie, Partidul Democrat avea o restanta de 21 milioane lei (2.100 RON), intr-o situatie asemanatoare aflandu-se in prezent si Partidul National Liberal, care datoreaza RAGCL suma de 25 milioane lei (2.500 RON).


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

partide datornice
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1222 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014800 (s)