Economic Local

Lapte și bulion, ținute în condiții mizere de patronii din Iași. DSVSA a aplicat amenzi drastice

Publicat: 25 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Lapte și bulion ținute în condiții mizere de patronii din Iași. DSVSA a aplicat amenzi drastice
Produsele lactate și pasta de tomate vândute în Iași, verificate de DSVSA

Patronii din Iași au fost controlați de inspectorii DSVSA, care au descoperit nereguli privind condițiile de depozitare a produselor lactate și a pastei de tomate. Au fost aplicate amenzi în valoare de 10.000 de lei

O acțiune tematică de control, cu privire la respectarea condițiilor sanitar-veterinare, referitoare la procesarea, depozitarea și comercializarea laptelui crud, a produselor lactate și a pastei de tomate, a bulionului sau ketchup-ului, a avut loc în această perioadă, la Iași. Verificările inspectorilor Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași s-au desfășurat la operatorii economici care au depozite frigorifice, care efectuează operațiuni de import din țări terțe și comerț intracomunitar, dar și la unitățile de procesare a laptelui sau a bulionului și a pastei de tomate. De asemenea, unitățile de comercializate angro au fost verificate.

Inspectorii sanitar-veterinari au aplicat amenzi și au reținut cantități de lapte, produse lactate și bulion, în urma unor verificări la comercianți și procesatori. Astfel, au fost prelevate 16 probe de lapte și două probe de bulion și s-au aplicat amenzi în valoare de 10.000 de lei. Specialiștii sanitar-veterinari au descoperit nereguli privind etichetarea necorespunzătoare, depozitarea neconformă, lipsa documentelor de proveniență dar și adaosurile necorespunzătoare în produsele lactate.

Patronii din Iași au fost verificați de DSVSA

Medicii sanitar-veterinari au verificat și depozitele din Iași. Astfel, au fost controlate 13 depozite de legume-fructe, 15 depozite de semințe de consum și un intermediar cu comerțul cu cereale. În urma verificărilor au fost aplicate 4 avertismente. Unele dintre deficiențele descoperite de DSVSA sunt lipsa programului de autocontrol și lipsa documentelor de înregistrare a mijloacelor de transport mărfuri. La nivel național au fost verificate 386 de unități de depozitare și au fost acordate 101 amenzi contravenționale, în valoare totală de 956.000 de lei, precum și 2 ordonanțe de suspendare a activității.

Totodată, au fost reținute oficial 6.451 kg de legume, fructe și cereale, cantitate ce a fost dirijată pentru neutralizare către unitățile autorizate.

Au fost luate măsuri pentru prevenirea pestei porcine africane

În această perioadă, medicii sanitar-veterinari se ocupă de prevenirea răspândirii pestei porcine africane, mai ales după ce un focar a izbucnit în urmă cu câteva luni la cea mai mare fermă de porci din județul Iași. După ce au ucis și îngropat 23.000 de porci din fermele italianului Fillipo Latini, din comunele Belcești și Coarnele Caprei, medicii sanitar-veterinari au luat măsuri pentru ca virusul să nu se răspândească la gospodăriile localnicilor.

De asemenea, numărul de mistreți cu PPA este în creștere de anul trecut. Astfel, atât pădurarii, cât și medicii sanitar-veterinari din Iași au găsit mistreți morți. Medicii veterinari au luat măsurile necesare în această situație, iar specialiștii din domeniul silvic susțin că verifică fondurile cinegetice.

Pe de altă parte, patronii din Iași care vând diverse produse pentru fermieri trebuie să atenți la proveniența lor.

Adauga un comentariu