News Flash:

Lapte si cornuri pastrate langa matura femeii de serviciu

8 Octombrie 2002
661 Vizualizari | 0 Comentarii
•Deocamdata, elevii vor mai avea de asteptat felia de cascaval, pentru ca nu exista masina de feliat si de ambalat produsul •Achizitionarea utilajului costa 40.000 de euro •In unele scoli produsele sunt pastrate la temperatura mediului ambiant, alaturi de ustensilele femeilor de serviciu

Iaurtul elevilor si branza topita vor fi inlocuite cu cascaval. Aceasta hotarare a fost luata, dupa ce s-a constatat ca produsele lactate sunt depozitate in incinta scolilor in conditii improprii. Lipsa capacitatilor frigorifice si pastrarea iaurtului la temperatura medilui ambiant a dus la deprecierea calitatilor acestuia. Practic, cresterea aciditatii iaurtului provoaca disconfort copiilor si acestia refuza sa-l manance. Mai mult, in foarte multe scoli, produsele lactate sunt depozitate si pastrate in oficiile femeilor de serviciu, alaturi de maturi si alte ustensile.
Deocamdata, producatorul de lapte, Agrocom SA Strunga cauta bani pentru achizitionarea unui aparat de feliere si ambalare a cascavalului. Costul unui astfel de utilaj este de 40.000 euro. "Exista o masina speciala de feliat si ambalat cascavalul pe care trebuie sa o achizitionam. Felia de cascaval pe care trebuie sa o primeasca elevii cantareste 30 grame, dar trebuie sa fie ambalata corespunzator. Cu toate ca exista o masina manuala de ambalat si feliat nu o putem folosi, deoarece exista riscul contaminarii produsului. Deocamdata se duc tratative pentru gasirea banilor si achizitionarea utilajului", ne-a declarat dr. Vasile Hritcu, directorul Directiei Sanitar Veterinare Iasi.
Pana acum elevii au primit cand iaurt, cand branza topita. In momentul in care s-a constatat ca multi copii au intoleranta pentru lapte, produsul a fost inlocuit cu branza. Intrucat branza topita pe care o primesc elevii claselor I-IV este sarata, copiii au refuzat sa o manance. Asa se face ca, cei care se ocupa de buna desfasurare a programului social initiat de Guvern, s-au gandit ca reteta nu este buna pentru copii. De aceea, societatea comerciala Lactis SA a trebuit sa modifice reteta standard, inlocuind procentul de 40% care era cas de oaie, cu cas de vaca la care se adauga si celelalte ingrediente.
O problema grava cu care se confrunta scolile este lipsa frigiderelor. Desi vicepresedintele Consiliului Judetean, Gabriel Popescu, a promis de curand ca va cumpara 150 de frigidere pentru unitatile scolare, acestea inca nu au fost achizitionate. Chiar daca anotimpul rece se apropie, problema nu va fi rezolvata. Produsele lactate nu pot fi pastrate la temperaturi scazute, existand riscul inghetului. Atat iaurtul, cat si branza topita, se pastreaza la temperaturi de 2-8 grade.
Magda OLTEANU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1379 (s) | 22 queries | Mysql time :0.026997 (s)