Actualitate

«Baba ta» iti arata cum iti va merge tot anul! Traditii pentru spor si sanatate la inceputul lui martie

Publicat: 01 mart. 2014

Primele noua zile din luna martie sunt cunoscute si drept „Babele". Potrivit legendelor, povestite de mosii si de stramosii nostri, primavara vine la inceputul lunii martie insotita de o salba de traditii si obiceiuri.

Inceputul lui martie aduce "Zilele babelor", adevarate vrajitoare care, an de an, reusesc sa influenteze starea vremii. Fiecare Baba are puteri magice nebanuite doar o singura zi. Traditiile spun ca "Grupul" celor 9 Babe este condus de Baba Dochia. Odata cu venirea primaverii, chiar din prima zi, Baba Dochia isi leapada cele noua cojoace cu care este imbracata pe timpul iernii.

Cojoacele sunt luate, pe rand , de surorile Babei Dochia, numite corespunzator dupa zilele saptamanii: Lunica, Martica, Marcuriana, Joita, Virita, Sitita si Domnica. Exista traditia ca fiecare dintre noi sa-si aleaga o "Baba". Se spune ca, asa cum va fi vremea in ziua Babei noastre, tot asa ne va merge tot anul.

Cum ne alegem Baba?

Daca este vreme frumoasa si insorita, atunci, acele persoane se pot bucura de un an prosper, nu vor avea probleme financiare, iar dusmanii nu vor avea puterea sa le faca rau.

Cand vremea este innorata, friguroasa si vantul bate cu putere la fereastra casei lor, cei care si-au ales "Baba" se spune ca vor avea parte de un an marcat de necazuri financiare si sentimentale.

Exista trei modalitati de a ne alege Baba: prima este cea mai simpla: sa ne alegem Baba la intamplare; a doua varianta tine seama de data de nastere: daca esti nascut in ziua 15, atunci Baba ta este pe data de 6 ( 1+5=6 ), iar a treia varianta se refera la obiceiul de a alege doua babe-una la inceputul intervalului de 9 zile ( care corespunde urmatoarelor 6 luni), iar a doua baba se alege spre sfarsitul intervalului rezervat zilei Babelor.

In acest caz, persoana in cauza se orienteaza dupa principiul care anotimp ii poarta mai mult noroc si cand este bine sa se lanseze in afaceri. Primele trei zile ale lunii martie se mai numesc astfel: baba de primavara (pe 1 martie), baba de vara (pe 2 martie) si baba de toamna (pe 3 martie). Cum va fi timpul in aceste zile, asa va fi vremea in anotimpul respectiv. Ziua de 9 martie ( a noua baba) se suprapune cu una dintre marile sarbatori crestine: Cei 40 de Mucenici din Sevastia. In aceasta zi, isi sarbatoresc ziua de nume persoanele care au patroni spirituali in randul sfintilor din calendar.

Pe 1 martie exista si astazi obiceiul ca tinerele fete sa culeaga flori de primavara. Ele sunt convinse ca pana la Babele din anul urmator, fiecare zi din viata lor va fi ca o floare. Femeile casatorite respectau zilele Babelor si nu spalau rufe, nu aruncau gunoiul in apropierea grajdului sau a cotetelor pentru pasari, pentru ca puii si viteii sa se fie sanatosi.

Sursa: click.roloading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit