Eveniment-Social

Laserul in medicina dentara – o provocare a viitorului!

Publicat: 30 mart. 2009

Pentru stomatologia ieseana, cel mai important reper al anului este perioada in care se desfasoara lucrarile anuale sub egida „ZILELE MEDICINII DENTARE”. Acesta este momentul in care Iasul devine gazda elitei din stomatologia romaneasca si internationala. Pentru orice medic stomatolog, un congres inseamna cea mai buna ocazie de a afla noutati stiintifice si de a beneficia de experienta unor centre de medicina dentara performante. Insa Congresul International „Zilele Medicinei Dentare Iasi – Chisinau” – 2009 este un moment la fel de important si pentru marele public. Caci un astfel de eveniment stiintific aduce informatie si resurse pentru practicieni in scopul de a performa serviciile oferite pacientilor. Tematica abordata anul acesta – „Medicina dentara de la clasic la modern”- aduce in dezbatere o dilema la fel de valabila pentru lumea stiintifica si pentru marele public.
Manifestarea de la Iasi este primul Congres organizat de Asociatia Dentara Romana pentru Educatie, membra a Asociatiei Medicale Romane si Asociatiei Dentare Europene pentru Educatie. Organizat sub semnul spiritului academic, congresul are un real caracter practic si se va desfasura nu intamplator la Iasi, un loc in care traditia si valorile imuabile se imbina armonios cu spiritul novator, cu avangarda si perspectivele concrete.
Elementul de noutate al acestui congres de inalta tinuta este numarul mare de hands-on-uri si interventii live, fapt ce aduce intr-un registru concret preocuparea organizatorilor de a pune un accent practic manifestarii, fapt ce rezoneaza pe deplin cu expectantele practicienilor.
Prin maniera noua de adresare ce reuneste conferinte sustinute de nume actuale si sonore ale Stomatologiei Europene, dublate de demonstratii practice pe fiecare specialitate a medicinei dentare si interventii live materializate prin intermediul celor mai tehnicizate metode europene de transmitere a informatiilor, evenimentul stiintific confera valente de concret profesiei de medic stomatolog.
Interventiile live familiarizeaza practicianul cu metodele de aplicare a implantelor, ce se desfasoara in serviciul de reabilitare implanto-protetica a Bazei Clinice de Invatamant a Facultatii de Medicina Dentara, racordat la amfiteatrul A3, fiecare detaliu al interventiei, precum si particularitatile de implantare ale implantului Kos putand fi vizualizate.
Un alt element de originalitate este caracterul transfrontalier al Congresului, organizat in parteneriat cu Universitatea Nicolae Testemitanu din Chisinau, incununare a unor relatii de colaborare incepute cu mult timp in urma si punct de plecare pentru viitoare directii de cercetare comune grefate pe proiectele de cercetare transfrontaliere.
Prezenta pentru prima data a ambasadorilor Academiei Nationale de Chirurgie dento-alveolare franceze intr-o facultate de medicina dentara din Romania: Pr. Pierre Laforgue, Pr. Marysette Folliguet, Pr. Michel Jourde, Pr. Philipe Pirnay, este o conturare fireasca, previzibila, pentru prima facultate de medicina dentara evaluata de Confederatia Internationala a Decanilor de Expresie Total sau Partial franceza, a carei membra este.

Cuvantul Presedintelui

Cele doua fatete ale medicinei dentare, clasicul si modernul, intervin la orice pas in algoritmul terapeutic si in solutia terapeutica finala. Este decisiva elucidarea dilemei de a abandona clasicul, considerat un standard pe cale de disparitie, in favoarea modernului ce este incununat de rezultate spectaculoase atat pe taram estetic, cat si functional.
Manifestarea stiintifica va marca un prim eveniment al Asociatiei Dentare Romane pentru Educatie, cu o participare internationala de exceptie, reunind personalitati de marca ale lumii academice de expresie franceza.
Programul stiintific va reuni conferinte, interventii live de implantologie, demonstratii hands-on, oferind practicienilor oportunitatea decizionala de a corela aspectele particulare ale fiecarui caz clinic cu optiunea de clasic sau modern, reala pledoarie pentru o atitudine terapeutica corecta, adaptata realitatii clinice, privita ca o entitate individuala.
Prof. Univ. Dr. Norina Forna
Decan Facultatea de Medicina Dentara Iasi,
Presedinte al Congresului

Un fapt arhicunoscut si repetitiv este teama pacientului de medicul stomatolog, nu atat de persoana in sine, ci de faptul ca este asociat cu factorul durere, ce poate fi declansata de orice manopera benefica din arealul medicinei dentare prin intermediul frezelor, acelor. Medicina dentara actuala este guvernata de tehnici minim invazive, in aceasta categorie intrand laserul dentar, ce poate fi utilizat pe fiecare specialitate a medicinii dentare in parte cu efecte benefice, anuland in primul rand durerea, excluzand anestezia .
Insa, nu orice lumina albastra are calitatile optice si mecanice ale unui Laser therapeutic, un exemplu de laser performant este Kavo Key Laser 1242/1243.
Pentru cariile dentare, imbracand de multe ori forme profunde cu pierderi mari de substanta prin metodele clasice ar fi imposibil sa poata fi rezolvate fara anestezie, prin intermediul laserului sensibilitatea este anulata, tratamentul cariilor desfasurandu-se in conditii de optim terapeutic, putand fi pastrata vitalitatea dintelui.
Un aspect deosebit de important este anularea zgomotului turbinei, ce este inlocuit cu laserul si in timpul manoperelor de preparare a dintelui ce se realizeaza atraumatic, in vederea aplicarii diferitelor tipuri de restaurari protetice.
In teritoriul endodontiei, in momentul in care apar complicatii ale cariilor si pacientul merge in mai multe sedinte pentru a se realiza tratamentul mecano-chimic pe canalele dentare, prin interventia laserului, se reduce spectaculos numarul de germeni din interiorul canalului, conducand la reducerea sedintelor si recuperarea dintelui.
Mult temutele incizii si manopere de drenaj, fara a exclude celelalte manopere de modelare gingivala sau regularizare a suportului osos, se pot realiza fara anestezie, realizand o hemostaza si cicatrizare rapide.
Nu putem sa nu vorbim de rezultate spectaculoase in sfera parodontologiei, in care de multe ori terapiile medicamentoase pot conduce la o ameliorare, insa asociate cu manoperele de chiuretare realizate prin intermediul laserului au o foarte buna solutionare, aceleasi rezultate performante intalnindu-se si in teritoriul implantologiei si chirurgiei oro-maxilo-faciale.
Ca in orice domeniu, avangarda este in deplin acord cu aspectele socio-economice si standardele atat ale cabinetului de medicina dentara, cat si cele ale pacientului, astfel incat intrebarea din titlu este posibil sa-si mentina caracterul retoric, insa pacientul trebuie sa stie ca poate avea acces si trebuie sa aiba acces la aceste metode si tehnici minim invazive.
Prof. Univ. Dr. Norina Fornaloading...

Adauga un comentariu