News Flash:

Laszlo Tokes a colaborat cu fosta Securitate - Audio

12 Noiembrie 2010
1152 Vizualizari | 0 Comentarii
Tokes Laszlo
• Bogdan Diaconu, vicepresedintele Partidului Conservator, cere retragerea sprijinului politic si excluderea lui Laszlo Tokes din UDMR

Asculta declaratia lui Bogdan Diaconu


Ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Bogdan Diaconu, vicepresedinte al Partidului Conservator, a cerut excluderea din UDMR a europarlamentarului roman Laszlo Tokes si infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta a Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, care in anul 2007 a dat o decizie conform careia Tokes nu a colaborat cu Securitatea. Potrivit afirmatiilor facute de vicepresedintele Diaconu, intr-o declaratie data pe 11 septembrie 1975, catre Serviciile de Securitate Române, Tokes recunoaste ca în perioada anilor 1971 – 1975 nu a avut întotdeauna o comportare corecta, care a fost interpretata ca fiind nationalista, sovina si ostila regimului. Constient de faptul ca prin comportarea sa a adus atingere securitatii statului, se angajeaza ca pe viitor sa fie "cetatean loial regimului din RSR si sa se abtina de la fapte si actiuni ostile si sa previna si pe alti pretabili de comiterea acestor actiuni sau fapte". Printr-un alt document prezentat de Bogdan Diaconu, tot catre Securitatea RSR, Laszlo Tokes declara: "Luând la cunostinta ca faptele mele sunt prevazute si pedepsite de Codul Penal al RSR, ma oblig sa nu discut cu nici o persoana, inclusiv membrii familiei mele sau alte organe administrative sau politice, nici cu persoanele care au fost mentionate de mine în declaratia data în timpul anchetei, sa aduc la cunostinta organelor Securitatii toate datele si informatiile pe care le voi obtine si care pot ajuta la clarificarea aspectelor legate de redactarea, editarea si difuzarea revistei Ellenpontok sau a altor probleme ce intereseaza Securitatea Statului Român. Ma oblig sa fiu sincer, corect, obiectiv si sa raspund cu toata promptitudinea solicitarilor facute de catre organele de securitate".
În continuare, Diaconu afirma ca Tokes, intr-un al treilea document, nu face altceva decât sa  "toarne" studenti straini si, mai grav, studenti maghiari. "În aceste conditii, cerem urgent retragerea de catre presedintele Traian Basescu a decoratiei oferite lui Ladislaw Tokes (Steaua României în grad de cavaler), retragerea sprijinului politic si excluderea lui Laszlo Tokes din UDMR. (...) Si, nu în ultimul rând, cerem demisia lui Laszlo Tokes din Parlamentul European. În acelasi timp, vom trimite o scrisoare catre presedintele Parlamentului European, prin care îi vom cere sa puna aceste informatii la dispozitia tuturor parlamentarilor europeni", a declarat Bogdan Diaconu.

Cetatenia ungara

In aceeasi conferinta de presa de ieri, Diaconu s-a referit la faptul ca, in prezent, Ungaria face pregatiri intense pentru aplicarea legii dublei cetatenii votate în Parlamentul de la Budapesta, în acest an. Responsabil în România pentru implementarea acestei legi este chiar europarlamentarul român Laszlo Tokes, care, în acelasi timp, este si vicepresedintele Parlamentului European. Începand cu data de 1 ianuarie 2011, în toate judetele din Ardeal în care traiesc cetateni români de etnie maghiara se vor înfiinta asa numitele "birou de statut", în care se vor primi cereri si se vor îndeplini formalitati pentru acordarea dublei cetatenii, cu referire clara la cetatenia maghiara pentru cetatenii români de etnie maghiara care îsi doresc acest lucru. Trei presedinti de consilii judetene, din Harghita, Covasna si Mures, deja au facut solicitare în acest sens pentru dobândirea cetateniei maghiare. De aceasta lege, implementata de Laszlo Tokes în România, vor beneficia aproximativ 3,5 milioane de maghiari aflati în afara granitelor Ungariei, majoritatea aflandu-se în România si în Slovacia. Reactia Slovaciei a fost de a adopta o lege prin care dobândirea cetateniei maghiare pe baza acestei legi va duce automat la pierderea cetateniei slovace. Ministrul român de Externe, la întalnirea ministrilor de externe din Uniunea Europeana, a declarat ca România nu are o problema cu aceasta lege si ca este, în principiu, de acord cu ea.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

udmr cetatenia ungara
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3970 (s) | 22 queries | Mysql time :0.279435 (s)