Actualitate

Laura Codruta Kovesi, trimisa la Bruxelles dupa ce Victor Ponta a facut blat cu Traian Basescu

Publicat: 05 mai 2016
1
Fostul presedinte Traian Basescu face o serie de dezvaluiri despre trecutul profesional al sefei Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Laura Codruta Kovesi. Fostul presedinte a recunoscut recent ca, atunci cand sefa DNA si-a incheiat mandatele de Procuror General a facut blat facut cu fostul premier Victor Ponta pentru Laura Codruta Kovesi, anterior celui din primavara lui 2013, cand aceasta a fost numita in fruntea parchetului anticoruptie.
Traian Basescu a povestit cum a discutat cu fostul premier Victor Ponta sa fie creat un post la Bruxelles, in care sa fie trimisa Laura Codruta Kovesi, dupa ce aceasta isi terminase cel de-al doilea mandat de Procuror General. Basescu se refera la momentul din toamna anului 2012, cand Laura Codruta Kovesi a fost numita intr-un post de Inalt reprezentat la Misiunea Romaniei la Bruxelles pe probleme privind reforma justitiei si lupta anticoruptie, post in care a stat cateva luni dupa care s-a intors in tara unde a preluat functia de procuror-sef al DNA. Basescu si-a justificat demersul, de a discuta cu Ponta pentru postul in care sa fie trimisa Kovesi, prin aceea ca un fost Procuror General al Romaniei nu se putea intoarce „la dosare la Sibiu”.
„E rautacios domnul Ponta cand spune ca tot eu conduc tara. Eu am facut doua greseli. Prima a fost ca am numit in functii inalte oameni foarte tineri. Cand am inceput eu mandatul eram cu oameni numiti in timpul domnului Iliescu. Nu vreau sa-i jignesc, dar aproape ca incercau sa ghiceasca ce mi-as dori si sa se intample ce mi-as dori fara sa le ceara nimeni. Pentru ca isi doreau perpetuarea pe functie. Exact asa fac si cei de azi, cu diferenta ca ei sunt mult mai tineri decat erau cei pe care i-am mostenit eu de la domnul Iliescu. Eu am numit oameni foarte tineri si imi aduc aminte cate discutii am avut cand s-a terminat al doilea mandat de Procuror General al doamnei Kovesi. Am discutat cu Ponta sa se creeze un post la Bruxelles ca nu puteam sa trimit un Procuror General la dosare la Sibiu. Asa am gandit, ca nu poti sa-i spui unui om ca dupa ce a fost Procuror General se intoarce inapoi la munca de jos. Si Coldea e in aceeasi situatie, si doamna Stanciu de la ICCJ. S-a creat un ‘acvariu’ de cativa care sunt rotiti in toate functiile dupa ce isi termina mandatele. Aici ii dau dreptate lui Victor Ponta. Decent era sa-si termine mandatele odata cu mine. Dar sa nu credeti ca sunt mai putini romani decat restul romanilor cei aflati in functii inalte. Nu am regrete pentru cei pe care i-am numit. Si-au facut treaba si sunt convins ca am facut alegeri bune. Problema e de ce vrei sa fii vesnic, cand toti suntem trecatori. Stiu un singur lucru, cand era la Bruxelles, ii gasisem o solutie dupa ce isi terminase cele doua mandate, ca reprezentant pentru MCV la Bruxelles. Stiu ca nu avea niciun plan atunci. Probabil intre timp a dobandit planuri”, a spus fostul presedinte.
Adauga un comentariu