International

Laureati britanici ai Premiului Nobel spun NU Brexitului: Nu fiti naivi!

Publicat: 11 iun. 2016

Treisprezece laureati britanici ai Premiului Nobel au avertizat sambata impotriva iesirii din Uniunea Europeana, care ar pune „in pericol” cercetarea stiintifica din Regatul Unit, intr-un moment in care un nou sondaj plaseaza tabara pro-Brexit in frunte.

Intr-o scrisoare transmisa cotidianului The Daily Telegraph, acest grup de oameni de stiinta sustine ca „perspectiva pierderii de finantari din partea Uniunii Europene reprezinta un risc major pentru cercetarea stiintifica britanica„.

„Stiinta alimenteaza prosperitatea noastra, sistemul nostru de sanatate, capacitatea noastra de inovatie si cresterea noastra economica”, atrag atentia cercetatorii, printre care fizicianul Peter Higgs, laureat al Premiului Nobel in 2013, si biochimistul Paul Nurse, recompensat in 2001.

„Afirmatiile celor care sunt pro-Brexit conform carora Trezoreria ar acoperi aceasta gaura (in finantare, n.red.) sunt naive”, adauga ei, subliniind ca partea din PIB-ul britanic acordat cercetarii „se situeaza deja mult sub media tarilor din UE si din OCDE”.

Avertismentul lor survine intr-un moment in care un nou sondaj ORB pentru publicatia online The Independent plaseaza tabara pro-Brexit in frunte, cu un avans de 10 puncte procentuale, cu 12 zile inainte de votul de la 23 iunie.

Conform sondajului, la care au luat parte 2.000 de persoane, 55% dintre britanici sunt favorabili unei iesiri din UE, iar 45% se opun.

Un precedent sondaj ORB pentru The Independent, din aprilie, plasa de asemenea in frunte votul pro-Brexit, insa cu doar 51%.

Alte sondaje publicate in aceasta saptamana au oferit rezultate mai stranse. Conform unei medii a sondajelor realizata de site-ul WhatUKThinks, sustinatorii mentinerii in UE si aparatorii Brexit-ului sunt umar la umar, cu 50%.loading...

Adauga un comentariu