Sport

Laureatii sportului iesean pe anul 2001

Publicat: 30 dec. 2001

„Muschetarii” Florin Zalomir si Alin Lupeica si-au taiat partea leului

•Elevii antrenorului emerit Iulian Bituca au ocupat doua locuri pe podiumul sectiunii „probe olimpice”

Chiar daca Craciunul nu se terminase, sabrerii clubului CSM-CSS Unirea Iasi erau la datorie. Antrenamentul era unul de intensitate maxima, deoarece concursurile din ianuarie 2002 bat la usa. Printre elevii antrenorului emerit Iulian Bituca se aflau si Florin Zalomir si Alin Lupeica, cei care nici nu stiau in momentul vizitei noastre la Sala CSM ca sunt, in aceasta ordine, sportivii nr. 1 si 3 ai Iasului la sectiunea „probe olimpice” pe anul 2001. Ei s-au bucurat sincer de vestea primita si ne-au acordat, cu multa amabilitate, un interviu „in colectiv”, asa cum le sta bine unor prieteni si colegi de club. „Veteranul” Alin Lupeica (locul 3 in ancheta DTSJ) s-a nascut la data de 22 aprilie 1973, la Iasi si a absovit Facultatea de Educatie Fizica si Sport. In prezent, este profesor si antrenor de scrima la CSS Unirea Iasi. A inceput scrima in 1981 la CSS Unirea, sub conducerea lui Iulian Bituca. Are trei participari la Jocurile Olimpice, la Barcelona 1992, Atlanta 1996 si Sydney 2000. Are doua medalii de bronz la Campionatele Mondiale, o medalie de argint si una de bronz la Campionatele Europene. „Copilul” Florin Zalomir (locul 1 si cel mai bun sportiv al Iasului pe 2001) s-a nascut la 21 aprilie 1981, tot la Iasi, la opt ani fara o zi dupa Alin Lupeica si exact in anul cand colegul sau incepea scrima de performanta. In 1991 s-a apucat sa practice scrima tot la CSS Unirea Iasi si tot sub indrumarea lui Iulian Bituca. Este student in anul al doilea la Facultatea de Educatie Fizica si Sport si in 1998 s-a clasat al treilea la Campionatele Europene de la Bratislava. Mai are si o medalie de argint si una de bronz la Campionatele Mondiale din 2000 si din acest an. Ce performante au obtinut cei doi sabreuri in 2001, ne spun chiar cei in cauza:
– Florin Zalomir: Am luat locul 3 cu echipa in cadrul Campionatelor Mondiale de seniori din Franta si locul 4, tot cu echipa, la Campionatele Mondiale Universitare din China. Sunt campion balcanic si national la juniori. Am luat cu echipa ieseana locul 3 la Campionatele Nationale ale seniorilor si sunt component al lotului olimpic de seniori.
– Alin Lupeica: Am cucerit si eu locul 3 cu echipa Romaniei la Campionatele Mondiale de seniori din Franta, de la Names. In cadrul Campionatului National, am luat locul 3 cu echipa CSM-CSS Unirea Iasi. Am participat la concursurile de la Moscova si Bucuresti, din cadrul Cupei Mondiale si sunt component al lotului olimpic de seniori.
– Ziua de Iasi: Ce au insemnat pentru voi performantele obtinute in 2001 pe taram sportiv ?
– Florin Zalomir: In 2001 am avut multe realizari, pot spune ca a fost un an bun pentru mine. Am progresat continuu si am terminat anul cu acel rezultat bun de la Campionatele Mondiale. A fost o chestie frumoasa, pot spune. Personal, sunt multumit si din punct de vedere financiar, deoarece am primit 64 de milioane de lei, conform legii, din partea FR Scrima, dupa rezultatul de la Mondiale. Jumatate din suma mai trebuie sa o primesc si de la clubul CSM Iasi, dar mai am rabdare pana se vor rezolva si aici problemele financiare.
– Alin Lupeica: In 2001 am concurat doar in ultimele trei luni si jumatate, deoarece am fost accidentat. M-am vindecat insa la o clinica la Budapesta, fara operatie, dupa o leziune la genunchiul piciorului drept. In concursuri am obtinut rezultate bune, dar timpul a fost mai scurt ca in alti ani. Nu am avut timp sa-mi fac toate rezultatele.
– Ziua de Iasi: Ocupati doua pozitii pe podiumul clasamentului DTSJ pe acest an: Florin e pe locul 1, iar Alin pe 3. Ce reprezinta pentru voi aceste clasari in topul sportului iesean ?
– Florin Zalomir: Sunt incantat si bucuros de aceasta pozitie in clasamentul anului 2001 printre sportivii Iasului. Este un lucru frumos pentru mine, dar este inca de munca pentru tot ceea ce vreau eu sa obtin in scrima romaneasca.
– Alin Lupeica (razand): Eu ma cam saturasem de locul 1, pe care l-am obtinut cred de vreo sase sau sapte ori. Daca aveam timp sa-mi fac rezultatele, poate era altfel. In orice caz, ma bucur ca Florin, colegul meu, e primul sportiv al Iasului in acest an.
– Ce va doriti in 2002 si ce doriti sa transmiteti iubitorilor sportului iesean la acest sfarsit de an 2001 ?
– Florin Zalomir: Vreau sa am rezultate bune la concursurile de Cupa Mondiala si la Campionatele Europene si Mondiale din iulie-august. Pe 19 ianuarie 2002 vom avea prima etapa pe echipe, in Franta, in cadrul Cupei Mondiale si imi pare rau ca nu voi putea fi prezent la festivitatea de premiere a sportivilor ieseni organizata de DTSJ. Tot in anul viitor imi doresc sa am rezultate bune si la facultate. Vreau sa multumesc pentru ajutorul dat pana acum conducerii facultatii mele, in primul rand domnului decan Iacob. De asemenea, multumesc conducerii clubului CSM, Scolii Sportive Unirea si Federatiei Romane de Scrima. Ce-mi doresc mie doresc la toata lumea: sanatate, fericire si un an bun 2002!
– Alin Lupeica: Pentru anul viitor imi doresc rezultate din ce in ce mai bune, poate si un carnet de conducere auto. Am o amarata de Dacie si ea e foarte buna pentru a invata soferia. Imi doresc si un Wolfswagen Passat, dar asta n-o scrieti, ca am spus-o sub forma de gluma. De asemenea, vreau sa invat cat mai multe in conducerea antrenamentelor de la domnul Bituca, eu avand o grupa de copii in pregatire. Doresc sa ma pregatesc cat mai bine pentru a prinde si a patra Olimpiada, cea din 2004, de la Atena. Cred ca nu voi pleca acolo singur de data aceasta, ci impeuna cu Florin Zalomir. Multa sanatate pentru toti iesenii!
Dan TEODORESCUloading...

Adauga un comentariu