National

Le Figaro: Ungureanu, James Bond de Bucuresti

Publicat: 29 feb. 2012
1
Cotidianul francez Le Figaro face un portret complex al noului premier al Romaniei, Mihai Razvan Ungureanu. Titlul articolului publicat ieri este mai mult decat sugestiv: Ungureanu, James Bond de Bucuresti
Alexander Levy deschide articolul precizand ca numirea fostului director al Serviciului de Informatii Externe ca sef al Guvernului este o miscare curajoasa intr-o tara care este bantuita de amintirile fostei Securitati. 
Autorul acestui portret facut premierului roman, jurnalistul francez Alexandre Levy, explica pentru publicul francez cine este tanarul de 43 de ani devenit sef al guvernului de la Bucuresti si care a fost traseul sau. Totul pe un ton – as spune – pozitiv, premierul roman beneficiaza in mod evident de o „stare de gratie”. El este asteptat pentru moment cu fapte si ar fi prea devreme ca sa fie judecat cu asprime. Chiar si faptul ca a fost seful Servicului de spionaj nu i se pare jurnalistului francez ca fiind ceva grav, desi il citeaza pe analistul Cristian Pirvulescu cu urmatoarea fraza: „Faptul ca un spion in activitate ajunge sa conduca un guvern spune multe despre nivelul democratiei in Romania”.
Alexandre Levy sa precizeaza si ca Mihai Razvan Ungureanu, in ciuda faptului ca a condus acest serviciu, si in ciuda titlului pe care l-a ales pentru articolul sau, nu este totusi un „superspion”: „Cu aerul sau juvenil, cu ochelarii sai mici si rotunzi, cu parul sau tuns scurt, Mihai Razvan Ungureanu are mai degraba aerul unui baietel intelept caruia i-a reusit totul foarte repede.”
Dupa ce enumera scolile prin care a trecut Mihai Razvan Ungureanu, printre care si Oxfordul, jurnalistul francez mai adauga acest detaliu: „premierul roman este un pro-american pursange”. O singura nota critica poate fi gasita in acest articol. Ziaristul francez considera ca Mihai Razvan Ungureanu este prea aproape de seful statului roman, Traian Basescu. In finalul articolului sau, Alexandre Levy mai spune: „Acum, ca intr-un film de suspans cu James Bond, Romania asteapta cu sufletul la gura sa vada daca premierul va fi la inaltimea misiunii sale.”
Adauga un comentariu