Actualitate

Le mai tineti minte pe prezentatoarele TV de dinainte de 1990? Ele ne tineau nemiscati in fata micilor ecrane

Publicat: 23 iul. 2018

Prezentatoarele TV de dinainte de 1990, care ne tineau pe toti nemiscati in fata micilor ecrane, erau parca de neatins.

Fie ca vorbim de Sanda Taranu, Cristiana Bota, Lia Marascu sau Mariana Zaharescu, acestea erau prezente in fiecare seara in casele noastre, ne aduceau vesti si ne spuneau "Noapte buna!".

Sanda Taranu

La absolvirea facultatii, intrucat nu era un loc in teatrele bucurestene, a fost repartizata la Craiova, dar a refuzat. In aceeasi zi a fost invitata la Televiziune si, dupa o discutie cu vicepresedintele institutiei, i s-a oferit postul de crainica. Prima data, aceasta a refuzat pentru ca isi dorea sa lucreze la teatru. In urma insistentelor, a acceptat postul. La acel moment, Televiziunea mai avea numai doi crainici: Cleo Stieber si Florin Bratescu (primul crainic al Televiziunii, din 1957).

In fiecare seara de dinainte de '89, aceasta spunea tuturor romanilor: "Noapte buna!". Aceasta a ramas in memoria tuturor printr-o prezenta impecabila si un timbru vocal de neuitat. Aceasta povesteste si astazi cu drag despre cel mai greu telejurnal din cariera.

"A durat 45 de minute si n-aveam textul, ci doar imaginea. Primeam in timpul Telejurnalului doar cateva idei pe care mi le aducea cineva cand si cand."

Cu toate ca a trecut prin multe peripetii in domeniu, spune ca nu a fost stirista.

"Eu nu am fost stirista. La stiri n-as fi putut face ce faceam. Era cu totul altceva sa prezinti un film, o emisiune sau o ancheta. Dar nu stiri politice", povesteste doamna Taranu.

Cristiana Bota

Absolventa a Facultatii de Litere, Cristiana Bota a intrat in TVR dupa ce si-a facut ucenicia in presa scrisa, la "Informatia Bucurestiului". Ajunsa la Televiziunea Publica, in anul 1971, aceasta a lucrat la redactia de cultura si la redactia de copii si tineret. Ulterior a devenit crainica, fiind placuta de toti telespectatorii pentru aspectul ei fizic.

Prezentatoare a ramas in inimile telespectatorilor cu un zambet bland si cald, cu chip blajin. Ea a captat atentia tuturor cu parul ei blond si ondulat. Astazi, Cristiana Bota a disparut de multa vreme de pe micile ecrane, chiar dupa revolutia din 1989.

Lia Marascu

Prezentatoarea s-a nascut pe 26 ianuarie, la Braila. Aceasta a absolvit Facultatea de Filologie si a lucrat in TVR peste 30 de ani, dupa ce a fost ucenica intr-o redactie de actualitati, iar ulterior crainica. Aceasta a fost una dintre cele mai agreabile prezente de pe micile ecrane in perioada comunista si a ramas in mintea oamenilor care o vedeau de fiecare data prin vocea ei blanda si zambetul ei cald, care aduceau o liniste sufleteasca.

Mariana Zaharescu

"Teleenciclopedia" este una dintre cele mai vechi emisiuni tv care a incantat tuturor copilaria si ne-a indrumat cararile cunoasterii. Mariana Zaharescu este cea care clar facea emisiunea mai frumoasa si colora griul ecranelor. In mai 1965 a fost difuzata prima emisiune, ce avea sa fie un real succes.

Prezentatoarea a lucrat mai intai la radio, iar mai apoi a ajuns la Televiziunea Romana printr-un concurs.

"Am participat la concurs si l-am castigat. Cred ca am fost aleasa datorita tineretii mele si a vocii pe care o am. Nu o luati ca pe o lipsa de modestie, insa am fost numita «Vocea de aur»", declara Mariana Zaharescu pentru jurnal.ro.

Adauga un comentariu