National

Lech Walesa, in Senatul Romaniei: Avem nevoie de greve si proteste

Publicat: 20 nov. 2014
1

Fostul presedinte al Poloniei Lech Walesa, dizident in timpul regimului comunist, a declarat, joi, ca generatia sa a reusit sa elimine obstacolele si discrepantele vechii ordini si a inceput sa gandeasca „in termeni de un singur continent”.

„Putem afirma cu certitudine ca ceva unic s-a intamplat generatiei noastre. (..) Nu numai ca am fost martorii inceputului unui nou secol si mileniu, dar si inceputul unei noi ere. Am iesit dintr-o era de contradictii adanci, de politici antagonice si blocuri economice”, a spus Walesa la conferinta internationala dedicata sarbatoririi a 25 de ani de la caderea comunismului.

El a precizat ca pentru crearea unei noi lumi este nevoie de eliminarea discrepantelor dintre state.

„Avem nevoie de dezbatere, avem nevoie de emotii, greve si proteste pentru a putea gasi solutia potrivita. Trebuie sa alegem oamenii potriviti. Apoi se va spune despre generatia noastra si ca a inceput sa construiasca o lume mai buna, iar eu voi fi aici pentru a ajuta a la continuarea constructiei unei noi lumi atata timp cat traiesc”, a aratat fostul sef de stat polonez.

Wales a apreciat ca niciodata lucrurile nu au depins de fiecare cetatean in parte, asa cum depind acum. Fostul presedinte a subliniat ca oamenii au posibilitatea de a se bucura cu adevarat de pace, prosperitate si progres.

Despre mostenirea vechii ere
„Desigur, mostenirea vechii ere este ca exista in continuare disproportii mari. Acele granite impenetrabile au creat disproportiile in nivelul de trai, diferentele in ceea ce priveste asigurarile sociale, in sistemul fiscal, in sistemul de sanatate si educatie si toate celelalte discrepante dintre state”, a declarat Lech Walesa.

El a aratat, insa, ca civilizatia a progresat pana la un punct la care nu se mai poate face limitarea la nivel de state, opinand ca telefonul, internetul, televiziunea prin satelit, chiar si institutiile financiare transcend granitele statale.

„Generatia noastra a reusit sa elimine obstacolele si diferentele si aceasta generatie trebuie sa stabileasca fundatiile unei noi lumi. (…) Pentru a crea o Europa integrata, o tara numita Europa, trebuie sa cream aceiasi fundatie in fiecare stat”, a sustinut Lech Walesa.

Adauga un comentariu