Secretele istoriei

Lectii de sanatate de acum 100 de ani: Cea mai buna bautura este…

Publicat: 25 aug. 2014
3

Un aspect important din viata taranilor era considerat sanatatea omului, cheia acestei probleme fiind „hranirea cum se cade, caci cele mai multe boale, cele mai multe morti cu zine vin din pricina hranei proaste si nepotrivite”.

Principala recomandare era sa se renunte la mamaliga si sa ne manance mai multa paine.

Vezi si Leac pentru trandavire din farmacia Sfantului Tihon

„Lucrul cel mai de seama in hrana omului este panea. Si in rugaciuni tot de pane se vorbeste, nu de mamaliga. Iaca peste munti, in Tara Ungureasca, romanii de acolo mananca pane. Fac cate un cuptor pe saptamana, iar mamaliga o mananca mai mult de gust. Si-s romani chipesi, tot unul si unul!”, se mentiona in „Calendarul satenilor”, citat de historia.ro.

Vezi si Parintele Arsenie Boca despre limitele omului

Nici consumul de carne nu este uitat si comentat – „Ei, da’ acuma nu-i vorba numai decat de carnarii si de grasimi, caci nici ele nu-s bune, decat doar din cand in cand”.

Obiceiuri binecunoscut al taranului roman, consumul de alcool, nu este ocolit: „Pe cat de bine face trupului o hrana buna, pe atata de rau ne fac bauturile spirtoase. Este foarte gresita credinta ca rachiul e bun pentru orice boala. Caldura si puterea rachiului se aseamana cu focul de paie. Caldura ce-o simtim ne arde trupul, ne ucide gandul, ne face neoameni. Rachiul duce pe om unde nu e voia lui. In loc sa dati paraua voastra pe otrava de bautura, dati-o pentru carne, oua, lapte si alte lucruri trebuitoare. Cea mai buna bautura este apa curata”.

Adauga un comentariu