Actualitate

„Lecturi infidele” din Convorbiri Literare

Publicat: 10 ian. 2000

Numarul pe decembrie al revistei „Convorbiri Literare” nu iese in evidenta fata de aparitiile trecute. De altfel, daca ar fi sa-i reprosam ceva, punctul slab al Convorbirilor sta tocmai in faptul ca revista nu are puncte forte. Majoritatea articolelor sunt contaminate de monotonia analizei pozitiviste, valoarea lor fiind, inainte de toate, una didactica. Liceenii si studentii pot citi cu folos o sinteza a criticii lui Manolescu, din care domnul C.M. Spiridon citeaza admirabil. La fel de admirabil citeaza si Gheorghe Grigurcu, numai ca citatele – de la Publilius Syrus pana la Albert Camus – sunt prezentate drept aforisme proprii.

Daniel Corbu analizeaza poezia lui Matei Visniec, in Dimensiunea filosofica a poemului. Prezentarea merita citita, fie numai si pentru frumusetea versurilor selectate de Daniel Corbu.

Andrei Stavila pune piciorul in prag si ne arata ca „Nu stim sa-l citim pe Emil Cioran” (Hermeneutica silogismelor amaraciunii).

Emil Iordache ne ofera o relectura a Sufletelor moarte, din perspectiva unei copeici (Copeica si Kopeikin).

•Cel mai acid articol e scris de Mircea Platon. De urmarit antiteza Nae Ionescu / Zig Ornea in Glose despre altadata.

•Nu putem sa nu remarcam frumusetea unui titlu: Altfelitatea poeziei contemporane (de Simion Barbulescu).

Liviu Papuc face o dare de seama despre Caracuda Junimii (III).

•Pentru a afla unde este adevarul sau ce este acesta, cititi pe ultima pagina Teoria pragmatica a adevarului, de William James, in traducere de Raluca Arsenie.

•In rest, numai de bine.loading...

Adauga un comentariu