Stiri medicale

Legatura dintre obezitate si depresie

Publicat: 12 mai 2019
7

Grasimile alimentare care ajung in creier prin fluxul sanguin ar putea explica asocierea dintre obezitate si depresie, potrivit unor cercetari recente.

Un studiu efectuat pe soarecii de laborator la Universitatea Glasgow si la Institutul Gladstone din SUA, a aratat ca exista o legatura intre obezitate si aparitia depresiei, scrie agerpres.ro. Oamenii de stiinta au descoperit, de asemenea, ca prin diminuarea intensitatii procesului de eliberare a unei enzime specifice numite fosfodiesteraza pot fi reduse simptomele depresiei asociate obezitatii. Cercetatorii au putut observa modul in care acizii grasi saturati ajung in creier prin fluxul sanguin si apoi se acumuleaza si afecteaza semnale deosebit de importante ale creierului asociate depresiei. 

soarecii care au primit o dieta bogata in grasimi au prezentat un influx de acizi grasi in regiunea hipotalamusului, zona asociata sistemului metabolic si cunoscuta pentru asocierea cu depresia. Acesti acizi grasi au influentat apoi in mod direct caile de semnalizare responsabile de aparitia depresiei. „Utilizam adesea alimente grase pentru a ne simti mai bine deoarece au un gust foarte bun, insa, pe termen lung, acest lucru ar putea afecta starea de spirit a unei persoane intr-un mod negativ'', a precizat George Baillie, autor principal al studiului. Baillie a amintit ca reducerea consumului de alimente grase poate avea numeroase beneficii pentru sanatate, insa studiul „sugereaza ca aceasta promoveaza totodata o mai buna dispozitie“. Despre asocierea dintre obezitate si depresie se stie ca este una complicata, pacientii supraponderali raspunzand mai greu la medicamentele antidepresive obisnuite, au notat cercetatorii. Autorii studiului spera ca aceste concluzii ar putea duce la dezvoltarea unor medicamente antidepresive mai adecvate persoanelor supraponderale sau obeze. F.G.
 

Adauga un comentariu