Eveniment-Social

Legatura incredibila intre plagiatul lui Ponta si mediul academic iesean. Universitatile iesene sunt in fierbere

Publicat: 16 aug. 2016
1

@ Putini dintre membrii comunitatii academice iesene s-au asteptat ca faimosul caz de plagiat al fostului premier Victor Ponta sa aiba ecouri si in institutiile de invatamant superior din capitala Moldovei @ Totul a plecat dupa ce, actualul ministru al Educatiei, prof. univ. dr. Mircea Dumitru, anunta in septembrie 2015 ca „in Legea Educatiei din 2011 se spune ca rectorul universitatii poate sa retraga titlul” @ Drept urmare, tocmai plecand de aici, dupa ce Universitatea Bucuresti a decis retragerea titlului de doctor al lui Ponta, inclusiv sefii universitatilor din Iasi pot face acelasi lucru

Schimbare radicala de optica decizionala in mediul academic romanesc! Totul intr-un domeniu extrem de sensibil din ultimii ani: sutele de doctorate plagiate, inclusiv de catre mari politicieni ai Romaniei, in frunte cu fostul premier pesedist Victor Ponta. Intreaga stare de fapt a plecat de la actualul ministru al Educatiei, prof. univ. dr. Mircea Dumitru, care sustinea, in premiera (in luna septembrie 2015 – n.r.) ca „in Legea Educatiei din 2011 se spune ca rectorul universitatii poate sa retraga titlul”. Drept urmare, tocmai plecand de aici, dupa ce Universitatea Bucuresti a decis retragerea titlului de doctor al lui Ponta, inclusiv sefii universitatilor din Iasi pot face acelasi lucru. 

Citeste si : DEZVALUIRI EXPLOZIVE! In fata acestui profesor iesean au tremurat cei mai mari politicieni ai Romaniei – GALERIE FOTO, VIDEO

Masura care poate curata universitatile de impostorii cu doctorate false 

De reamintit ca, Legea Educatiei Nationale (LEN) din 2011 prevede, la articolul 146, ca „Rectorul poate anula, cu aprobarea Senatului universitar, un certificat sau o diploma de studii atunci cand se dovedeste ca s-a obtinut prin mijloace frauduloase sau prin incalcarea prevederilor Codului de Etica si deontologie universitara”.

Citeste si : Scandal monstru la Iasi. Suspiciuni de plagiat ORDINAR din creatia unui celebru profesor de la Universitatea Cuza

Totusi, fiecare unitate de invatamant superior are si o Comisie de Etica care, in baza autonomiei universitare, este si ea o entitate care trebuie sa analizeze un asemenea caz. Drept urmare, inca exista neclaritati cu privire la cazurile de plagiat si puterea unui rector de a anula un asemenea titlu. Din aceste considerente, la inceputul a cestui an, Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice (MENCS) a scos în dezbatere publica Ordonanta de Urgenta (OUG) prin care universitatile vor putea sa acorde si sa retraga titlurile de doctor, însa pentru titlurile care au fost acordate deja prin Ordin de Ministru (OM), tot Ministerul Educatiei are responsabilitatea de a le retrage, în baza deciziei scrise a rectorului universitatii în cauza.

Totul este blocat de hatisul legislativ!

Acest OUG „modifica articolul 170 unde este specificata modalitatea de retragere a titlurilor de doctor. Ministerul Educatiei, în baza unor rapoarte externe de evaluare, întocmite, dupa caz, de Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNADCU), de Consiliul National al Cercetarii Stiintifice (CNCS), de Consiliul de Etica si Management Universitar sau de Consiliul National de Etica, va putea în continuare sa retraga calitatea conducatorului de doctorat, sa retraga titlul de doctor acordat prin Ordin al ministrului Educatiei si sa retraga acreditarea unei Scoli doctorale. La asta se adauga doua noi aliniate care le dau si universitatilor o parte din responsabilitate: in cazul nerespectarii criteriilor de etica si deontologie profesionala, titlul de doctor se retrage prin decizia rectorului sau, dupa caz, a presedintelui Academiei Române, pe baza raportului Comisiei de Etica a institutiei de învatamânt superior sau Academiei Române, sau dupa caz, a raportului CNATDCU”, se arata in document.

Concret, in ceea ce priveste acordarea titlurilor de doctor, responsabilitatea aceasta îi apartine de acum încolo (an academic 2016 – 2017 – n.r.) doar institutiei organizatoare de doctorat prin dispozitia rectorului sau, dupa caz, a presedintelui Academiei Române, dupa primirea notificarii din partea CNATDCU care atesta respectarea cerintelor procedurale de acordare a titlului de doctor.

Citeste si : Un nou scandal de plagiat zguduie Universitatea Cuza – GALERIE FOTO, VIDEO

„Dupa acordarea titlului de doctor, institutia organizatoare de doctorat elibereaza diploma de doctor,, se mai arata în OUG. „Este un prim pas spre lamurirea acestei probleme ce tine de entitatea care poate retrage titlul de doctor a unei persoane, fie ea si politician important, magistrat, ministru sau chiar mare profesor universitar, in cazul dovedirii unui plagiat! Totusi, ce facem cu situatiile de pana acum? O lege nu se poate aplica retroactiv si, chiar si cu noile prevederi, exista posibilitatea ca persoana acuzata sa apeleze la instante pentru a contesta masura de retragere a titlului de doctor. Clar ar fi doar daca un coordonator de doctorat ar iesi public si ar recunoaste ca persoana pe care a indrumat-o a plagiat! Dar, implicit, acesta si-ar recunoaste si el vinovatia si este greu de crezut ca va face cineva un asemenea gest.”, dezvaluie surse juridice din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC).

Citeste si : Academicianul iesean care a dovedit plagiatul lui Victor Ponta, numit la conducerea celei mai importante comisii academice din Romania

Citeste si : Guvernul Ponta: puscarie pentru academicianul iesean Viorel Barbu

Comentarii
Adauga un comentariu