Magazin

Legatura intre hormoni si nervozitate

Publicat: 04 ian. 2014
1

Menstruatia, sarcina, menopauza -simbolurile feminitatii. Halal simboluri!, am zice, cand medicii ne avertizeaza (si noi verificam pe propria piele): aceste evenimente firesti ne tulbura profund echilibrul mental si capacitatea de discernamant. Altfel spus, in „zilele acelea” dinaintea si din timpul menstruatiei, in timpul sarcinii/sarcinilor si la (peri)menopauza (deci mai toata viata, cu mici pauze), suntem „imposibile”. Sau „isterice”, cum ne taxeaza unii mai „draguti”. Slava Domnului, ni se dau asigurari ca nu noi suntem de vina. Si atunci cine?
Totul porneste de la creier?

Psihanalistii intorc problema pe toate partile: unii cred ca principala cauza a acestui „rau feminin” („mister feminin” sau „etern feminin” – in termeni mai reverentiosi) este creierul: doar el este cel care regleaza ciclurile biologice. Altii considera ca „de vina” sunt hormonii sexuali feminini, care ne influenteaza starea de spirit, incepand de la pubertate si pentru toata viata.

La 40 de ani: cauza – (peri)menopauza

La perimenopauza -„avanpremiera” menopauzei -si dupa instalarea menopauzei ne putem astepta la „experiente inedite”: stari euforice care vireaza brusc in crize de plans, zile blande, zambitoare si zile „cu drac”. Cauza: nivelul hormonilor ovarieni devine fluctuant. Tot mai multe femei intra la menopauza pe la 40 de ani, deci fii pregatita sa o infrunti, pentru orice eventualitate, scrie unica.ro.

3 solutii la indemana

Apatia si reversul ei, izbucnirile nervoase ne afecteaza si sanatatea, si viata de familie. Nu e normal sa-i tinem pe ai casei intr-un continuu suspans: „Azi in ce toane o fi mama?”, „Sa fug cu baietii la pescuit sau pot sta linistit acasa, cu nevasta?”. Deci…

Ia un contraceptiv oral

Pilulele pe baza de estrogen si progesteron (recomandate de medicul tau) regleaza productia de hormoni, deci calmeaza salturile spectaculoase ale dispozitiei.

Schimba ceva in stilul tau de viata

Redefineste-ti prioritatile: sa te odihnesti, sa te bucuri de viata (teatru, plimbari in parc, un masaj profesionist, o activitate care te implineste sufleteste – un curs Feng Shui, unul de dans ori bricolaj, voluntariatul pentru o cauza umanitara etc.) -fa-le loc in agenda vietii tale burdusita de munca si responsabilitati; nu-ti forta limitele: fa ce poti, cand poti si imparte treburile importante in „portii” mici – epuizarea si crizele de nervi merg mana in mana; amana deciziile importante: dupa ce „a trecut criza”, sigur vei gandi mai limpede.

Cand si barbatilor li se pune pata

Hormonii feminini nu explica, de unii singur, chiar totul – ne atentioneaza psihanalistii. Dovada: schimbarile de dispozitie ce apar, nitam-nisam, la barbati. Ei nu au hormoni sexuali feminini. Deci, in cazul lor, avem de-a face cu niste cazuri patologice (dezechilibre psihologice), care trebuie tratate cat mai iute. Semn distinctiv: indispozitia nu este una trecatoare, ca cele dezlantuite de furtuna hormonala feminina, ci una ce persista si se accentueaza.

Dispozitia depresiva (sindrom depresiv): tristete apasatoare + „anesteziere afectiva” (cel afectat nu mai simte nici o emotie);

Dispozitia euforica (sindrom maniacal): veselie, surescitare excesiva (psihica si fizica -persoana „nu poate sta locului”), persistenta si inexplicabila.

Adauga un comentariu