National

Lege: ONG-urile cu finantare externa devin agenti straini

Publicat: 13 iul. 2012
1

Duma de stat, camera inferioara a parlamentului rus, a adoptat vineri in a treia si ultima lectura, controversatul proiect de lege in care organizatiile neguvernamentale care primesc finantare externa sunt calificate drept „agenti straini„.

Potrivit noului act normativ, statul are dreptul de a supune unui control mai sever ONG-urile introduse in lista „agentilor”. Documentul mai stipuleaza ca respectivele ONG-uri sa se prezinte drept „agenti ai strainatatii” in toate comunicarile sau activitatile publice si le constrange la un control financiar foarte strict.
Textul a fost dur criticat de aparatorii drepturilor omului din Rusia si din strainatate, care au solicitat renuntarea la titlul de „agent”, cu conotatia de „spion”. Pe 18 iulie, legea va fi dezbatuta si de Consiliul Federatiei / camera superioara, dupa care urmeaza sa fie promulgata de presedinte.
Noua lege se inscrie in linia stabilita de presedintele Vladimir Putin, care i-a acuzat in ultimele luni pe liderii opozitiei si ai unor ONG-uri, care au denuntat fraude electorale la alegerile legislative din decembrie, ca lucreaza in interesul unor puteri straine, mai precis al Statelor Unite.
Forul legislativ a mai adoptat, vineri, la ultima sedinta din sesiunea parlamentara de primavara, si proiectul de lege privind revenirea la raspunderea penala pentru acuzatia de calomnie. Daca textul de lege privind ONG-urile a fost sustinut de 374 de deputati din totalul celor 450 ai Dumei, cel privind calomnia a trecut cu 238 de voturi ale Rusiei Unite / de guvernamant, documentul fiind condamnat cu precadere de Rusia Justa (centru-stanga).
„Pentru cine se adopta aceasta lege? Pentru oamenii simpli? Sunt convins ca nu. Intelegem bine cum lucreaza instantele noastre si cine va fi acuzat de calomnie: cel care va spune despre un demnitar ca nu isi indeplineste obligatiile, cel care va spune despre un judecator ca nu judeca drept, cel care va spune despre un membru al Rusiei Unite ca este hot si escroc (eticheta pusa de opozantul Aleksei Navalnii in timpul amplelor proteste fata de putere si preluata de catre toti manifestantii la marsurile anti-Putin – n.r.). Ei vor ajunge in instanta”, a declarat un deputat al Rusiei Juste.

Adauga un comentariu