National

Legea darii in plata. Bancherii nu se lasa. Vor incepe pe banda rulanta procese cu clientii

Publicat: 17 mai 2016
1

Desi Legea darii in plata este in vigoare, clientii care vor sa duca cheile la ghiseele bancilor si sa scape de datorii mai au de asteptat. Bancherii au anuntat ca vor ataca legea in instanta  invocand neconstitutionalitate, astfel incat lupta se va muta definitiv la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR).

Fiecare institutie bancara asteapta cu nerabdare sa primeasca prima notificare pentru a o putea contesta, dar, deocamdata, sunt foarte putini notari, avocati si executori judecatoresti care vor sa primeasca aceste solicitari, motivand ca nu stiu ce onorariu sa incaseze. Bancherii spun ca vor primi notificarile, pentru ca nu au cum sa se opuna, fiind obligati de lege, dar de indata ce vor fi notificati vor incerca sa se inteleaga pe cale amiabila cu clientii. Daca discutiile esueaza, vor ataca legea in instanta pe motiv de neconstitutionalite la Curtea Constitutionala a Romaniei.

Au acest drept in baza  art. 146 lit. d) din Constitutie si a art. 29-33 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea CCR. “Clientii trebuie sa se documenteze atent si sa cantareasca toate optiunile pe care le au. Anticipam ca legea, in forma in care a intrat in vigoare, va da nastere la dispute juridice, atat in privinta aspectelor de neconstitutionalitate, cat si a celor care nu sunt reglementate sau sunt confuze”, a declarat Mihai Rauta, director executiv Retail Risc la Raiffeisen.

O alta problema neclara pe care notarii au adus-o in discutie este daca se plateste sau nu impozit pentru darea in plata si cum se calculeaza acesta. Ministerul de Finante va trebui sa dea un raspuns clar. Deputatul Daniel Zamfir, initiatorul Legii darii in plata, considera ca Ministerul Finantelor trebuia sa stabileasca de la bun inceput, prin normele metodologice ale Codului Fiscal, daca impozitul pe transferul bunului imobil se plateste sau nu si cum se calculeaza acesta. El sustine ca debitorul trebuie scutit de plata impozitului pe transferul proprietatii.

Din 10 executori judecatoresti care activeaza in Bucuresti, doar doi au spus ca primesc notificari pentru darea in plata. Onorariul cerut a fost de 100 de lei.

5.230 de credite se afla in proceduri de executari silite. Alte 316 au fost executate din 2008 si pana in prezent, potrivit BNR. Soarta acestor oameni depinde de darea in plata

Oamenii nu risca nimic daca notifica bancile. Achita o taxa de 100 de lei la un notar sau executor judecatoresc, dar nu mai platesc ratele catre banca pana la decizia data de Curtea Constitutionala. Iar daca banca va avea castig de cauza, se va reveni la situatia dinainte de notificare.





Adauga un comentariu