News Flash:

Legea Educatiei a ajuns la Curtea Constitutionala

16 Decembrie 2010
717 Vizualizari | 0 Comentarii
Mircea Dusa
Deputatii PSD si PNL au sesizat Curtea Constitutionala, ieri, pentru Legea Educatiei pentru care Guvernul si-a angajat raspunderea în fata Parlamentului. Liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa, a declarat ca Opozitia a depus la Secretariatul Camerei sesizarea catre Curtea Constitutionala pentru a respecta si termenele stabilite de plenul reunit dupa angajarea raspunderii Guvernului. În sesizare, deputatii PSD si PNL invoca încalcarea dispozitiilor articolului 1, alineatele 4 si 5 din Constitutie, coroborate cu dispozitiile articolului 61, alineat 1, si ale articolului 114 din acelasi act fundamental. Semnatarii considera ca Legea Educatiei este viciata de neconstitutionalitate în ansamblu, adoptarea ei fiind realizata cu încalcarea normelor constitutionale referitoare la procedura de legiferare prin asumarea raspunderii de catre Guvern. PNL si PSD afirma ca prin angarea raspunderii Guvernului a fost ocolita procedura de legiferare consacrata de Constitutie, în conditiile în care un proiect similar se afla în dezbatere la Senat. Semnatarii invoca si faptul ca legea pentru care Guvernul si-a angajat raspunderea se va aplica din urmatorul an scolar, conditia urgentei adoptarii invocate prin procedura de angajare nesubzistând. "Nu exista, prin urmare, nici o dovada a vreunui blocaj sau a unei inactivitati parlamentare, cu referire la proiectul de lege în discutie. (…) Noi, semnatarii acestei sesizari, solicitam Curtii Constitutionale sa constate ca demersul Guvernului de a-si angaja raspunderea pentru adoptarea aceleiasi Legi a Educatiei Nationale este neconstitutional, deoarece Deciziile Curtii Constitutionale au putere obligatorie, inclusiv asupra Guvernului si Parlamentului. De fapt, Guvernul doreste sa se substituie în activitatea de legiferare a Parlamentului, fapt inadmisibil, vazând dispozitiile art. 61 (1) din Constitutie", se arata în sesizarea PSD si PNL.
Deputatii Opozitiei invoca mai multe articole din lege care ar încalca prevederile Constitutiei, majoritatea referindu-se la învatamântul în limbile minoritatilor nationale, la autonomia universitara, la incompatibilitatile impuse rectorilor si la modul de reglementare a patrimoniului unitatilor de învatamânt particular si confesional, despre care semnatarii afirma ca ar institui o nationalizare.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

curtea constitutionala
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3818 (s) | 22 queries | Mysql time :0.261543 (s)