News Flash:

Legea educatiei, schimbata radical de senatori

9 Noiembrie 2010
1133 Vizualizari | 0 Comentarii
Învatamânt obligatoriu de 12 ani, calificative în loc de note la unele materii pâna în clasa a 12-a, bacalaureat obligatoriu din istorie pentru elevii de la profilul uman, iar durata studiilor liceale sa fie de patru ani indiferent de profil. Sunt doar câteva dintre modificarile aduse de membrii Comisiei de învatamânt proiectului Legii educatiei.

Guvernul a încercat fara succes sa-si asume raspunderea pe Legea educatiei dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca un astfel de demers ar încalca legea fundamentala a României. Între timp, parlamentarii, inclusiv cei ai PDL, au adus modificari importante actului normativ initiat de ministrul Daniel Funeriu.

Membrii Comisiei de învatamânt au dezbatut 105 articole, dintr-un total de 330, din Legea educatie carora le-au adus mai multe modificari. Saptamâna aceasta, membrii Comisiei de învatamânt din Senat  se întrunesc, din nou, pentru a dezbate si restul articolelor din lege.

Potrivit proiectului de lege, învatamântul obligatoriu este de 10 clase si cuprinde învatamântul primar si cel gimnazial. Învatamântul liceal devine obligatoriu pâna cel mai târziu în anul 2020.

În textul modificat învatamântul obligatoriu este de 12 ani si cuprinde: grupa mare pregatitoare, învatamântul primar, învatamântul gimnazial si, în alternativa, primii doi ani ai învatamântului liceal sau învatamântul profesional.

Daca în proiectul de lege era prevazut ca doar elevii din  clasele I-IV sa primeasca calificative, membrii comisiei au decis ca si elevii de la gimnaziu si liceu sa fie recompensati tot cu calificative la educatie fizica si sport, religie, muzica si desen.

Elevii vor face 4 ani de liceu indiferent daca studiaza la filiera teoretica, vocationala sau tehnologica, potrivit modificarilor aduse de membrii comisiei. Proiectul de lege prevedea ca elevii de la filiera teoretica ar fi trebuit sa faca doar trei ani de liceu.

Si în privinta bacalaureatului membrii comisiei nu au fost de acord cu toate prevederile legii. Astfel elevii de liceu de la profilul umanist din filiera teoretica, respectiv profilele pedagogic, teologic, artistic si sportiv din filiera vocationala nu vor putea alege între istorie si geografie la una dintre cele doua probe scrise, diferentiate în functie de profil, ci vor da obligatoriu istorie.

În proiectul de lege elevii puteau alege între istorie si geografie.

O alta modificare vizeaza cercetarea stiintifica. Daca în proiect era prevazut un procent de 1% pentru cercetare, din produsul intern brut, membrii comisiei au cazut de acord ca cercetarea are nevoie de 3% din produsul intern brut din care 1% de la bugetul de stat, iar 2% din resurse private.

În privinta documentelor eliberate de institutiile de învatamânt elevii pot cere traduceri oficiale însa doar contra cost. În proiectul de lege nu era prevazuta nicio taxa.

Din articolele dezbatute unele vor fi rediscutate de comisie, printre acestea si articole care vizeaza elevii care studiaza în limba minoritatilor nationale.

Cele 105 articole dezbatute a primit 117 amendamente din partea comisiei sau a senatorilor. Majoritatea amendamentelor au fost facute de membrii PDL si PSD carora li s-au alaturat si colegii de la UDMR.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1373 (s) | 22 queries | Mysql time :0.027516 (s)