News Flash:

Legea IMM-urilor are si norme metodologice

17 Martie 2001
1272 Vizualizari | 0 Comentarii
Normele metodologice ale Legii 133/1999 referitoare la stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii au fost publicate in Monitorul Oficial abia pe 28 februarie 2001

Executivul a "fiert" un an si jumatate intreprinzatorii privati pana a dat in cele din urma normele metodologice la Legea 133/1999. Acest act normativ este de real interes pentru majoritatea societatilor romanesti deoarece se refera la stimularea intreprizatorilor privati pentru infiintarea si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii. Astfel, normele metodologice cu pricina au fost publicate in Monitorul Oficial abia in ultima zi a lunii februarie 2001, la mai bine de un si jumatate de la aparitia legii. Publicarea cu o intarziere atat de mare sau chiar neaparitia, nu constituie un caz singular, multiple legi si ordonante care ar fi putut veni in ajutorul societatilor romanesti nu au mai aparut, fapt care a facut imposibil de pus in aplicare respectivul act normativ. Astfel, in normele metodologice ale Legii 133/1999 se precizeaza ca intreprinderile se incadreaza in categoria mici si mijlocii daca aduc dovezi referitoare la numarul scriptic anual de salariati, precum si la cifra de afaceri anuala. Dovada numarului mediu scriptic anual de salariati se elibereaza de catre camera de munca in a carei raza teritoriala activeaza intreprinderea respectiva. Aceasta dovada se elibereaza pe baza numarului mediu scriptic raportat in anul anterior si este valabila pentru intregul an in curs. Pentru a arata care este cifra de afaceri anuala, societatea in cauza va trebui sa solicite un act doveditor de la Administratia Financiara in a carei raza teritoriala activeaza. Aceasta va avea obligatia sa o elibereze in maximum cinci zile lucratoare de la data la care a fost solicitata. Dovada in cauza se intocmeste pe baza datelor din bilantul contabil al ultimului an fiscal incheiat, bilant care se depune la Directia Judeteana a Finantelor Publice pana la data de 15 aprilie 2001 (pentru rezultatele financiare obtinute in 2000). Avand in vedere ca Legea 133/1999 precizeaza cifra de afaceri in euro, atunci dovada referitoare la acest indicator economic trebuie sa fie in aceeasi moneda. In consecinta, administratiile financiare vor utiliza la calcul cursul de schimb al monedei euro din data de 31 decembrie a anului anterior, calculat de Banca Nationala a Romaniei. In cazul intreprinderilor infiintate in anul in curs se ia in calcul perioada cuprinsa intre data infiintarii si cea a eliberarii dovezii, pe baza declaratiei pe propria raspundere a reprezentantului legal al acestora.

Biroul vamal acorda scutirile de taxe vamale

Legea 133/1999 ofera intreprinzatorilor mici si mijlocii scutiri de la plata texelor vamale pentru masini, utilaje si echipamente importate. Normele metodologice aparute de curand precizeaza ca scutirile de la plata taxelor vamale pentru masinile, instalatiile, echipamentele industriale, know-how care se importa in vederea dezvoltarii activitatilor proprii de productie si servicii se acorda de catre birourile vamale, pe baza unei declaratii pe propria raspundere semnata de reprezentantul legal al intreprinderii mici sau mijlocii. Conditia esentiala pentru ca firma sa beneficieze de aceasta facilitate este sa fi obtinut avizul Ministerului Industriei si Resurselor. Acest aviz este eliberat de catre minister in termen de zece zile lucratoare de la data inregistrarii cererii. Prin declaratia pe propria raspundere pe care reprezentantul legal este nevoit sa o dea se atesta ca importurile sunt destinate exclusiv dezvoltarii activitatilor proprii de productie si servicii. Aceasta se emite in trei exemplare originale, dintre care unul se depune la biroul vamal la care se face declaratia vamala de import, cel de al doilea se depune la organul fiscal in a carui raza teritoriala isi are sediul, iar cel de al treilea se pastreaza la documentele financiar-contabile ale intreprinderii mici sau mijlocii. Reprezentantii legali isi asuma intreaga raspundere asupra corectei declarari a scopului pentru care se fac importurile. Declaratiile nereale atrag in mod implicit raspunderea penala sau civila, dupa caz. Bunurile importate de intreprinderile mici si mijlocii, scutite de la plata taxelor vamale, sunt scutite implicit si de la achitarea taxei pe valoarea adaugata, in conformitate cu prevederile Ordonantei 17/2000 privind TVA.
Cornelia LAZARESCU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1313 (s) | 24 queries | Mysql time :0.013599 (s)