Actualitate

Legea pensiilor, dezbatuta in Camera Deputatilor

Publicat: 10 dec. 2018
1

Legea pensiilor va fi dezbatuta luni de Comisia pentru munca a Camerei Deputatilor.

Legea pensiilor ar putea fi aprobata saptamana aceasta. Comisia pentru munca si protectie sociala dezbate, luni, proiectul de lege privind sistemul public de pensii. Ministrul Muncii Marius Budai a precizat ca proiectul ar putea fi aprobat in Camera Deputatilor in aceasta saptamana.

'Eu pot sa va spun in calitate de deputat ca luni si marti vom dezbate legea pensiilor unde voi trimite doi secretari de stat si, in masura timpului, voi ajunge si eu la comisia de specialitate. Va merge presedintele Casei Nationale de Pensii impreuna cu un secretar de stat care a lucrat la acest proiect. Ne propunem ca imediat dupa aprobarea in comisia de specialitate, sa fie votul in plen. Noi ce am spus ca vom face este sa o aprobam in Parlament saptamana viitoare, cel mai tarziu peste doua saptamani', a spus vineri Budai.

Legea pensiilor – prevederi noi

In 26 noiembrie, Senatul a adoptat proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii, fiind inregistrate 81 de voturi ''pentru'', 12 – ''impotriva'' si opt abtineri. Proiectul a fost adoptat cu amendamente de forma, nu de fond fata de varianta Guvernului. In expunerea de motive se arata ca actul normativ are ca obiect de reglementare eliminarea inechitatilor dintre beneficiarii sistemului public de pensii, in ceea ce priveste categoriile de persoane care au desfasurat activitatea in aceleasi conditii de munca si cu un nivel de salarizare relativ similar, indiferent de anul pensionarii.

Prin acest act normativ, pensionarul este definit ca fiind persoana care beneficiaza de pensie de asigurari sociale si a realizat cel putin stagiul minim de cotizare de 15 ani. Principalele reglementari incluse in proiectul de lege vizeaza extinderea sferei perioadelor necontributive asimilate stagiului de cotizare prin valorificarea perioadei de master si doctorat cu durata normala de studii, redefinirea gradelor de invaliditate si permiterea cumulului pensiei de invaliditate cu venituri din activitati profesionale, instituirea unor praguri minime ale pensiilor raportate la salariul minim brut pe tara garantat in plata, introducerea ajutorului pentru sotul supravietuitor care reprezinta 25% din pensia sotului decedat si poate fi cumulat cu propria pensie, stabilirea modalitatii de calcul al pensiei prin introducerea unui nou instrument denumit valoarea punctului de referinta (VPR).

Camera Deputatilor este for decizional in cazul acestui proiect de lege.

Adauga un comentariu