Actualitate

Legea pensiilor, lovitura pentru angajati! 2 milioane de salariati sunt in pericol

Publicat: 29 nov. 2018
1

Potrivit proiectului noii legi a pensiilor, adoptat, luni, de Senat, incepand din 2021, vor fi considerate stagiu de cotizare, adica vechime in munca, doar perioadele pentru care angajatilor li s-au platit contributiile pentru pensii in sistemul public. Doua milioane de angajati sunt in pericol de a pierde ani buni de munca.

Conform legislatiei actuale, perioadele asigurate sunt cele pentru care s-a datorat CAS, chiar daca unii angajatori nu au efectuat platile cuvenite din rea-vointa. Prin urmare, pe viitor, salariatii vor trebui sa isi verifice mai des daca angajatorul si-a onorat obligatia de a plati respectivele contributii pentru pensii. In cazul in care constata ca nu au fost platite aceste taxe, angajatul poate adresa o sesizare catre Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM), precum si catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) sau chiar formula o plangere penala. Mai mult, angajatul in cauza se poate adresa si instantelor de judecata. Statisticile oficiale arata ca, circa 10% dintre societatile romanesti au datorii la bugetele de asigurari

"O clarificare la sintagma platit si datorat. Ce s-a intamplat pana acum? In lege se scria ca se datoreaza contributia catre bugetul asigurarilor sociale, dar nu se preciza si ca acestea trebuie platite. Am ajuns in situatia in care anul trecut, inainte de transferul contributiilor, am avut 2 milioane de persoane care nu aveau platite contributiile catre bugetul de asigurari sociale. De fiecare data exista deficit pe fondul de pensii si statul trebuia sa completeze aceste sume", declara cu ceva timp in urma fostul ministru al Muncii Lia Olguta Vasilescu

Pentru ca noul act normativ sa intre in vigoare, el trebuie adoptat si de Camera Deputatilor care este, in acest caz, for decizional, documentul mergand apoi spre promulgare, la presedintele tarii.

Pe de alta parte, deputatii au adoptat un proiect de lege ce-i obliga pe angajatorii sa vireze contributiile pentru pensii si sanatate la nivelul salariumului minim brut pe tara pentru toti salariatii, inclusiv pentru cei cu contracte de munca cu timp partial.

Aceasta prevedere se aplica si in situatiile in care salariul acordat in baza contractului cu timp partial este sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata. Se doreste, astfel, descurajarea acelor anagajatori care, incercand sa-si reduca povara fiscala, incheie contracte in regim partial de munca.

Adauga un comentariu