Stiri si curiozitati

Legea pensiilor. Toti pensionarii care au lucrat intre acesti ani vor primi bonusuri

Publicat: 31 dec. 2018
3

Toti pensionarii care au lucrat intre acesti ani sunt vizati! Totul a fost dezvaluit de fostul ministru, Lia Olguta Vasilescu, in urma cu ceva timp. Este vorba despre anumite bonusuri prevazute in noua Lege a Pensiilor.

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a declarat, in urma cu ceva timp, ca discrepantele dintre pensionarii care au muncit acelasi numar de ani vor disparea dupa ce noua lege a pensiilor va fi adoptata de Parlament.

"Am introdus o serie de beneficii. Precizez ca cei care sunt la ora actuala pe acea indemnizatie sociala minima de 640 de lei, nu vor mai creste in acelasi ritm cu pensioanrii care sunt acum la 640 lei, dar care au contribuit 35 de ani. Aici va fi o departajare clara si in functie de numarul de ani lucrati. Deja am eliminat o inechitate. O alta este ca pensiile femeilor fata de cele ale barbatilor erau in avantaj. Egalizam si asta. Nu este normal ca persoane care au lucrat acelasi numar de ani, au acelasi numar de puncte, sa aiba pensii diferite doar pentru ca sunt barbati sau femei.   De asemenea, sunt pensionari care au lucrat la fel, acelasi numar de ani, au contribuit la fel, au acelasi punctaj, dar pentru ca au iesit la pensie pe legislatii diferite in ani diferiti pana acum aveau pensii diferite. Noua formula de calcul ne-a permis sa corectam toate aceste inechitati”, a spus Vasilescu la Romania TV.

Vasilescu a amintit de o alta modificare ce priveste acordarea unui procent din oficiu, de aproximativ 10% pentru cei care au lucrat pe acordul global.

"Au avut al 13-lea salariu, au avut drepturi pentru care au contribuit si care pana acum  nu au fost prinse in lege. Pana acum veneau in justitie sa isi castige acest drept si pierdeau pentru ca legea nu mentiona drepturile respective. In noua legislatie se acorda un procent de 10% pentru cine care au lucrat intre 1975 si 2001. Dar, daca pot aduce adeverinte procentul poate sa creasca.

"La determinarea punctajelor lunare, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, se utilizeaza venitul total lun ar realizat, brut sau net, dupa ca, asupra caruia s-a datorat, potrivit legii, contributia la bugetul asigurarilor sociale de stat”, se arata la art. 151 al actului normativ.

 "Persoanele care nu fac dovada venitului total lunar (…) beneficiaza de majorarea punctajelor lunare, corespunzatoare stagiului de cotizare realizat in perioada 1 februarie 1975 – 1 aprilie 2001, cu 10%”, se arata in proiect.

Salariile care se utilizeaza pentru determinarea punctajelor lunare sunt "salariile brute sau nete, dupa caz, in conformitate cu modul de inscriere a acestora in carnetul de munca, astfel:

a) salariile brute, pana la data de 1 iulie 1977;

b) salariile nete, de la data de 1 iulie 1977 pana la data de 1 ianuarie 1991;

c) salariile brutwe, de la 1 ianuarie 1991”.

In ceea ce priveste sporul de vechime, acesta este stabilit pe perioade, in functie de vechime:

a) pentru perioada 1 martie 1970 – 1 septembrie 1983:

– 3% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 5 – 10 ani;

– 5% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 10 – 15 ani; – 7% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 15 – 20 ani;

– 10% pentru o vechime in munca totala de peste 20 ani;

b) perioada 1 septembrie 1983 – 1 aprilie 1992:

– 3% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 3 – 5 ani;

– 6% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 5 – 10 ani;

– 9% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 10 – 15 ani;

– 12% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 15 – 20 ani;

– 15% pentru o vechime in munca totala de peste 20 de ani;

c) perioada 1 aprilie 1992 – 1 aprilie 2001: cel inscris in carnetul de munca sau dovedit cu adeverinte eliberate de catre angajatori sau alte persoane juridice care au dreptul de a certifica aceste date.

"De majorarea punctajelor lunare prevazute la art. 151 beneficiaza si persoanele ale caror drepturi de pensie au fost stabilite pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi”, se arata la art. 152 din ultima varianta a legii pensiilor.

Adauga un comentariu