Secretele istoriei

Legea Salica – scurt istoric

Publicat: 05 ian. 2015
3

Legea Salica (Pactus Legis Salicae) a fost o colectie de legi folosite de franci, forma lor oficiala fiind stabilita in secolul al VI-lea, sub domnia lui Clovis I.

Printre prevederi se numarau:

    erau stabilite pedepse pentru omor, respectiv amenzi pentru furt si pagube aduse proprietatii personale (care includea sclavii), o treime din amenzi era rezervata pentru cheltuielile tribunalului;
    interpretarea legilor era facuta de catre un juriu de cetateni;

Vezi si Legile fundamentale ale cuibului legionar

Un aspect interesant si cu o mare importanta in istoria Europei este legea mostenirii; legea salica interzicea femeilor sa mosteneasca pamanturi si, prin urmare, ascensiunea lor la tron. Datorita acestei legi, s-au declansat un numar de razboaie pentru succesiune, cel mai celebru fiind razboiul de 100 de ani si cel mai recent, razboaiele carliste din Spania (1833-1876).

Vezi si Legile de la Nürnberg

In ciuda acestei restrictii, Ana de Bretania a devenit ducesa la moartea tatalui ei Francisc al II-lea, duce de Bretania (in 1488) si a domnit pina la moarte, in 1514.

Legea salica in Romania

In conformitate cu art. 83 din Constitutia Romaniei din 1866, in lipsa de descendenti in linie barbateasca ai regelui, succesiunea tronului se va cuveni celui mai in varsta dintre fratii sai sau coboratorilor acestora. Pe aceasta baza, la 18 mai 1881, mostenitor al Coroanei Romaniei a devenit principele Ferdinand de Hohenzollern, nepotul lui Carol I.

Adauga un comentariu