Curiozitati

Legenda Babei Dochia din Moldova

Publicat: 05 feb. 2012

In judetul Neamt, toti localnicii au auzit cel putin o data legenda Babei Dochia, ce are legatura cu rocile mari de pe Masivul Ceahlau.

Plecata cu oile pe munte si fiind cald, ea a renuntat, rand pe rand, la cele 12 cojoace cu care era imbracata.

Dupa ce s-a dezbracat si de ultimul cojoc, s-a pornit un viscol neasteptat, iar baba Dochia a inghetat impreuna cu oile sale, transformandu-se in stane de piatra.

Partea mai putin cunoscuta este ca Baba Dochia a fost pedepsita de Iisus Hristos, deoarece se purta urat cu nora sa, pe care nu o avea deloc la inima.

Ca sa o necajeasca, a trimis-o pe sotia baiatului sau la rau, intr-o zi cumplita de iarna, sa spele pana la albire un ghem de lana neagra.

Pentru ca lana nu se albea, iar mainile fetei sangerau din cauza frigului, Iisus Hristos s-a induiosat la durerea ei. I-a oferit o floare rosie pe care sa o aseze in apa si care sa o ajute sa indeplineasca sarcina data de soacra.

Intoarsa cu ghemul de lana neagra albit, ea i-a povestit mamei sotului cele intamplate.

Dochia s-a aratat sceptica la povestea fetei. A crezut ca florea provine de la un amant, nicidecum de la Hristos. In plus, aparitia unei flori in plina iarna a facut-o sa creada ca a venit primavara, anotimp prielnic pentru pascutul oilor.

Din acest motiv, Baba Dochia a plecat pe munte, a renuntat la cojoacele ei si a devenit stana de piatra.

Legenda a fost asociata cu o serie de roci ce se gasesc pe Masivul Ceahlau

 loading...

Adauga un comentariu