Secretele istoriei

Legenda fecioarei Lorelei

Publicat: 14 ian. 2014
3
Loreley sau Lorelei este o stanca alcatuita din sisturi vulcanice, situata pe malul estic al Rinului avand o inaltime de 132 m. Stanca este in apropiere de Rheinknie si de localitatea Sankt Goarshausen in landul Rheinland-Pfalz din Germania. Peisajul incantator al oraselor Sankt Goarshausen, Sankt Goar si al cetatii Katz oferit de pe stanca, este un punct de atractie pentru turisti. Pe platoul stancos au loc si o serie de spectacole, sau concerte de muzica rock. In dreptul stancii Loreley Rinul are o adancime de 25 m si o latime de numai 113 m, fiind locul cel mai ingust si mai adanc al partii navigabile al Rinului. Aceasta portiune fiind numita Groapa Bingen este si in prezent periculoasa pentru navigatie, navele folosind permanent o comunicare prin semnale luminoase. Prin aruncarea in aer in anul 1930, cu ajutorul explozivilor a stancilor de sub apa a diminuat pericolul.
Vezi si Fantana Tineretii, o legenda a evului mediu  
Urmele de asezari omenesti de pe platoul stancos Loreley, dateaza in urma cu 600 000 de ani. Deja in evul mediu stanca devine renumita, prin pericolul mare pe care il prezenta pentru corabieri sau plutasi. Pe langa groapa Bingen din apropiere, in aval spre St. Goar se afla aici, locul cel mai periculos de pe traseul Rinului. In acest loc era un banc de nisip transversal, din care se profilau sub apa stanci, pe partea cealalta Rinul avea un curs mai domol. Aceasta diferenta de viteza a cursului apei crea vartejuri deosebit de periculoase, care au creat numeroase catastrofe. Din aceasta cauza se credea in apropiere de acest loc vine sfantul Goar, care va salva si ingriji pe cei naufragiati.
Vezi si Legenda lacului Dracsani  
Loreley este cantata in balade ea fiind o zana, care ademenea cu cantecul ei pe navigatori. Pe langa glasul ademenitor si frumusetea ei, zana mai avea un par lung blond stralucitor pe care-l pieptana cu un pieptene de aur, aceste lucruri vrajeau marinarii, care uitau pericolul de pe Rin. Balada Loreley povesteste intamplarea unei zane care a fost o fata care se numea Lore, fata prin frumustea ei facea ca barbatii sa-si piarda mintile. Pentru acest lucru fata este invinuita de vrajitorie. Episcopul la vederea frumusetii ei o trimite in manastire neputand hotari condamnarea ei la moarte. Lore este condusa la manastire de trei cavaleri, intristata pe drum de pierderea iubitului ei care a inselat-o, reuseste sa scape de insotitori si se arunca de pe stanca in apele Rinului.
Adauga un comentariu