Magazin

Legenda lui Mos Nicolae: De unde vine traditia darurilor in ghetute si ce semnificatie are nuielusa

Publicat: 05 dec. 2019

In fiecare an, in noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii il asteapta cu nerabdare pe Mos Nicolae, unul dintre cei mai iubiti si mai populari sfinti ai crestinatatii. Stiind ca Mosul le va lasa daruri, prichindeii isi lustruiesc ghetutele sau cizmulitele. Pentru neascultatori insa, Mos Nicolae lasa cate o nuielusa, avertizandu-i astfel sa isi asculte parintii si bunicii. Traditia de a face daruri in aceasta zi isi are originea in povestea de viata a personajului legendar si mitic.

Acesta a existat cu adevarat in persoana episcopului din Myra-Lichia(pe meleagurile Turciei de astazi). Scrierile teologice spun ca era persoana cu credinta netarmurita in Dumnezeu, care a trait in secolul al IV-lea. In anul 325, Sfantul Nicolae a participat la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, eveniment in cadrul caruia Arie, un preot din Alexandria, a sustinut ca Iisus Hristos nu este de aceeasi natura cu Dumnezeu Tatal. Deranjat de aceasta afirmatie, Sfantul Nicolae i-a dat o palma ereticului, de unde s-a impamantenit obiceiul ca cei obraznici sa primeasca o nuielusa de la Mos Nicolae. Lui Nicolae de Myra ii sunt atribuite numeroase fapte bune, dar si miracole, numele sau traducandu-se prinbiruitor de popor”. Provenind dintr-o familie instarita, la moartea parintilor sai, si-a daruit intreaga avutie celor nevoiasi.

Saculetii cu galbeni salvatori
“Fiind bun si darnic, dupa mutarea sa la cele vesnice, a ajutat in chip minunat saracii, printre care si un tata cu trei fete pe care, din cauza saraciei, voia sa le trimita sa faca anumite lucruri. Legenda spune ca fetele s-au rugat Sfantului sa le ajute si acesta, drept raspuns, a umplut sosetele fetelor cu galbeni. Banii au fost gasiti de tata, a doua zi”, spune parintele Eugen Tanasescu, blogger Adevarul. Sfantul Nicolae le-a daruit noaptea banii necesari, fiind salvate. Le-a aruncat fiecareia pe geam, intr-o noapte, cate un saculet de bani. Saculetii au cazut fie in ciorapii pusi la uscat, fie in ghete. De aici este obiceiul ca darurile de Mos Nicolae sa fie puse in ghetute.

Lectia daruirii

“Mi-as dori foarte mult ca parintii sa poata transmite copiilor, odata cu darul Mosului Nicolae si lectia morala pe care acesta ne-o transmite.
Actul daruirii este doar efectul insusirii temeinice a virtutii milosteniei, pornita din iubirea de aproape. Darul nu trebuie sa fie unul exclusivist si egoist, acaparat de interese si mercantilism, ci trebuie sa devina expresia libertatii practicate in comuniune. Altfel spus, daruirea este doar prima treapta a bucuriei sociale de a trai impreuna. Prin darul facut nu urmarim satisfacerea unor placeri de moment ale copilului, caci vom hrani robia placerilor, ci incercam o lectie de viata: Daruind, vei dobandi”, spune parintele Tanasescu. Doina Isfanoni, cercetator stiintific la Muzeul National al Satului “Dimitrei Gusti”, spune ca Sfantul Nicolae simbolizeaza armonia, prin asocierea cu darurile dulci, avand in vedere ca am intrat in luna sarbatorilor, cand ne dorim sa fim mai buni, sa ne bucuram unii pe altii. „Fie ca vine pe mare, asa cum se intampla in Olanda, sau se strecoara printre case, cum este in Romania, fiecare percepe venirea Mosului intr-un fel caracteristic propriului stilul de viata. De obicei, la 6 decembrie, se aduc dulciuri si fructe. De asemenea, Mos Nicolae aduce si nuielusa, pentru a-l avertiza pe micut ca trebuie sa aiba un comportament cat mai aproape de conduitele morale“, explica etnologul Doina Isfanoni.loading...

Comentarii
  • ”Daruind, vei dobandi ‘ nu spune parintele Tanasescu, ci parintele Nicolae Steinhardt…sau , daca vreti , parintele Tanasescu spune, citandu-l pe parintele Steinhardt.

  • Nu fac rau nimănui,muncesc cât mai mult posibil,ajut cât de mult pot gândesc numai pozitiv,respect pe cei care merita(nu ma intereseaza pregătirea lor,etnia lor,mă interesează în primul omul din fata mea) și pe urmă mi-au iesit lucrurile cum nici nu visam.

  • Arie pe naiba. Arius.Si nu era eretic. Ceea ce spunea Arius a devenit erezie dupa sinodul de la Niceea, in urma dezbaterilor , tabara adversa lui Arius fiind cistigatoare deoarece era sustinuta de Constantin cel Mare. Dela Arius provinwe si vestitul ” Nici cal nici magar, deoarece asa zisa erezie precum ca Isus nu e de aceeasi natura cu Dumnezeu, a fost explicata de Arius prin o intyrebare. Ce este catirul? Nu e nici cal nici magar. Asa si Isus, trecind prin om, nu putea fi de aceeasi natura cu Dumnezeu.Iar Arius nu a fost singurul care sustinea acest lucru, ci erau o parte destul de insemnata dintre preotii vremii. Ca de exemplu, Gotii, traitori in acel timp pe teritoriul Romaniei de azi , creatori a uneia din cele mai vechi Bib lii din lumne, cu care BOR se cam lauda ca ar fi deci si a protoromanilor, fiind una din asa zisele dovezi ale crestinismului timpuriu la romani. Ba mai si trag de sfintul Sava de la Buzau ca ar fi sfant roman, o minciuna gogonata.

Adauga un comentariu